Soomes viibiv Mogherini kiitis Helsingi hoiakut Ukraina konfliktis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö vestlushoos Euroopa Liidu välispoliitika juhi Federica Mogheriniga. Kohtumine leidis aset täna riigipea Mäntyniemi residentsis.
Soome president Sauli Niinistö vestlushoos Euroopa Liidu välispoliitika juhi Federica Mogheriniga. Kohtumine leidis aset täna riigipea Mäntyniemi residentsis. Foto: SCANPIX

Soomes viibiv Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini kiitis Soome koostööaldist hoiakut Ukraina konfliktis.

«Tänu (Soome) välisministri Erkki Tuomioja tasakaalukale lähenemisstiilile on Soome alati pürginud EL-i ühtsuse poole, isegi siis, kui seda ei peetud enesestmõistetavaks,» ütles Mogherini usutluses STT-le.

Vasaktsentristliku Mogherini sõnul on Soome oma asukohast ja ajaloost tulenevalt võtmekohal ELi Venemaa vahelistes suhetes.

«EL hindab kõrgelt Soome diplomaatilisi jõupingutusi Euroopas,» sõnas ta.

Mogherini ei pea Venemaad strateegiliseks partneriks, vaid strateegiliseks riigiks ja naabriks, millega peab toime tulema. Tema sõnul võidakse Venemaa-suunalist koostööd suurendada samm-sammult alles siis, kui riik pühendub Minski rahulepete rakendamisele ja Ukraina konflikti lahendamisele.

Ühenduse välispoliitika juhti kritiseeritakse liiga pehmes suhtumises Venemaasse. Kriitika jõudis haripunkti aasta algul pärast seda, kui ta palus EL-il mõelda Venemaaga tehtava koostöö samm-sammulisele suurendamise viisidele. Vastavasisuline arutelu lõppes pärast separatistide raketirünnakuid Ukraina idaosas valitsusvägede kontrolli all olevale Mariupoli linnale.

«Euroopa kaaslaseks olemiseks peab Moskva austama rahvusvahelise õiguse aluspõhimõtteid,» ütles Mogherini.

Venemaa on ÜRO Julgeolekunõukogu alaline liige ning riigiga tuleb teha koostööd mitmes valdkonnas, sealhulgas Liibüa, Süüria, Iraani tuumaläbirääkimiste ja Lähis-Ida rahuprotsessi küsimustes, rõhutas ta.

Mogherini tänases programmis olid lisaks Tuomiojale ka kohtumised peaminister Alexander Stubbi ja president Sauli Niinistöga.

Õhtupoolikul osaleb ta avalikus debatis, kus arutatakse ELi rolli konfliktide lahendajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles