Smolenski katastroofi uurijad esitasid süüdistused Vene lennujuhtidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smolenskis alla kukkunud lennuki tükk.
Smolenskis alla kukkunud lennuki tükk. Foto: SCANPIX

Poola sõjaväeprokurörid esitasid seoses 2010. aasta Smolenski lennukatastroofiga süüdistuse kahele Vene lennujuhile.

«Ühele lennujuhile esitati süüdistus otseselt allakukkumise eest vastutamises ja teisele kaudselt selle eest vastutamises,» rääkis sõjaväeprokurör kolonel Ireneusz Szelag.

Nõukogude Liidus valmistatud Tupolev kukkus alla aastal 2010, kui üritas udustes tingimustes maanduda Smolenski sõjaväelennuväljal. Kõik 96 pardalolnut, nende seas Poola toonane president Lech Kaczyński, said surma.

Nii Venemaa kui Poola on juhtumit põhjalikult uurinud ja selles ka üksteist süüdistanud. Venemaa hinnangul põhjustas allakukkumise piloodi viga.

Poola ei eita piloodi viga. Kolonel Szelagi sõnul jättis Poola meeskonna ettevalmistus soovida ja nad käitusid hooletult. Uurimine näitab, et lennuk laskus liiga madalale ja maandumisraja poole liikudes tabas puulatvu. Samuti polnud neil korras presidendi lennuki lennuks vajalikud paberid.

Samas on poolakad aga veendunud, et osa süüst lasub ka Vene lennujuhtidel, kes pidanuks sellise maandumise lihtsalt keelama.

Lisaks tahavad ohvrite lähedased, et Venemaa maksaks neile hüvitist 250 000 zlotti iga hukkunu kohta.

«Meie uurimine, mis algas pärast katastroofi, jätkub,» teatas Vene uurimiskomisjoni kõneisik Vladimir Markin uudisteagentuurile TASS. «Praegu meie käsutuses olevad andmed ei näita lennujuhtimise poolelt mingeid rikkumisi.»

Poola võimud on korduvalt üritanud lennuki vrakki enda kätte saada. Venemaa on selle tagastamisest aga keeldunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles