Vene diplomaat kritiseeris NATO tegevust Venemaa naaberriikides

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika sõdur, kes tuli Eestisse USA eraldiseisva operatsiooni Atlantic Resolve raames.
Ameerika sõdur, kes tuli Eestisse USA eraldiseisva operatsiooni Atlantic Resolve raames. Foto: SCANPIX

Venemaa alaline esindaja alliansi juures Aleksandr Gruško kirjutas eile õhtul oma Twitteri kontol, et NATO nn avatud uste poliitika väljendub relvastuse kuhjamises Venemaaga piirnevatesse riikidesse, kui samal ajal tõstavad Baltimaades pead uusnatslikud jõud.

«Me näeme NATO avatud uste poliitika tagajärgi – ameeriklaste tankid Abrams ja soomukid Bradley ajal, mil viiakse läbi Waffen SS marsse. Niimoodi näeb NATO euroopalikku julgeolekut,» kirjutas Gruško kommenteerides NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi intervjuud Kanada väljaandele Macleans.

Stoltenberg vastas Kanada visiidi käigu erinevatele julgeolekuküsimustele, muuhulgas ka sellele, mis juhtub, kui Venemaa röövib Eston Kohveri juhtumile sarnaselt näiteks 12 Eesti piirivalvurit, vahendas rahvusringhääling.

Kanada väljaanne Maclean usutles Stoltenbergi erinevatel julgeolekuteemadel. Küsimused puudutasid nii Ukraina kui Gruusia võimaliku alliansiga liitumist kui ka kaitsekulutusi.

Intervjuus oli ka küsimus, mis puudutas Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohveri röövimist. Ajakirjanik Paul Wells küsis, mis juhtuks siis, kui Venemaa rööviks näiteks 12 Eesti piirivalvurit? Ehk millal käivitub Põhja-Atlandi leppe 5. artikkel?

«Me pole kunagi öelnud, et kui nemad teevad «X», siis meie teeme «Y». Meie seisukoht on, et me kaitseme ja püüame ära hoida kõiksuguseid meie liitlastele tehtavaid ähvardusi,» ütles Stoltenberg. Ta lisas et NATO suurendab oma kohalolekut nii maal, õhus kui vees, et ohu korral kiiremini reageerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles