Taiwanlased protestivad uue Hiina lennukoridori vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwanlaste meeleavaldus uue lennukoridori vastu.
Taiwanlaste meeleavaldus uue lennukoridori vastu. Foto: SCANPIX

Taiwani meeleavaldajad protestisid täna uue Hiina lennukoridori vastu ja süüdistasid valitsust suutmatuses Pekingile vastu seista.

Umbes 30 radikaalse Hiina-vastase opositsioonierakonna Taiwani Solidaarsusliit (TSU) liiget tungis läbi politseiaheliku pühamu juurde, mida president Ma Ying-jeou külastas, ning lasi lendu munad ja tuhvlid.

«Ma Ying-jeou reedab ja alandab riiki,» hüüdsid meeleavaldajad, kel tekkis politseiga kähmlus.

«Taiwani rahvas ei ole M503-ga mingil juhul nõus,» ütles protestiaktsiooni juht Taiwani väina kohal avatud lennukoridorile viidates. «Ma on argpüks. Ta ei julge Hiinale ei öelda.»

M503 on üks neljast Taiwani väina ületavast lennukoridorist, mille kaudu peaksid lennukid hakkama saarele lendama Hiina rannikult Zhejiangi provintsist ning Fujiani provintsi Fuzhou ja Xiameni linnast.

Pekingi sõnul on neid vaja liiklustiheduse vähendamiseks.

Taiwani võimud ei toeta Hiina ühepoolset sammu ja väidavad, et see kätkeb endas õhutõrjealast ohtu. Sellepärast oli Hiina sunnitud M503 avamise tänaseni edasi lükkama ja koridori mandrile lähemale nihutama.

Ülejäänud kolme koridori avamine on Taiwani tsiviillennundusameti teatel määramata ajaks edasi lükatud.

M503 tänasele avamisele eelnenud meeleavaldustel tekkisid protestijatel kokkupõrked politseiga ja 13 inimest peeti kinni.

Valitsuse sõnul suurendavad läbirääkimised Hiinaga lennukoridoride üle lennuohutust. Taiwani kinnitusel on Hiina lubanud, et hävitajad M503 ei kasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles