Putini otseliini ajal puistati Hodorkovski sihtasutuse Avatud Venemaa kontorit

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski
Mihhail Hodorkovski Foto: SCANPIX

Lõppeval nädalal sooritasid Vene julgeolekujõud reidi Mihhail Hodorkovski poolt asutatud sihtasutuse Avatud Venemaa kontorisse Moskvas, tuues põhjenduseks «ekstremismi» mahitamise.

Samal ajal on Venemaal intensiivistumas igasuguste teisitimõtlejate ja valitsusväliste rühmituste vastu suunatud tagakius, kirjutab Financial Times.

Venemaa poliitilisel maastikul on sagedaseks nähtuseks ootamatud kontrollkäigud aktivistide nagu Aleksei Navalnõi ja teiste kodudesse ja kontoritesse.

Eksiilis viibiva endise oligarhi Hodorkovski vastu astutud samm näis aga kandvat eriti tugevat sõnumit – leides aset samal ajal, kui president Vladimir Putin oma otseliinis Vene rahvaga juttu puhus ning majanduskriisi ja Ukraina sündmusi mahendas.

Avatud Venemaa poolt internetti postitatud piltidelt võis näha maskides mehi automaadid käes kontoriruume läbi otsimas ning tassimas minema dokumente, arvuteid ja muid seadmeid.

Avatud Venemaa poolt avaldatud koopias läbiotsimise loast on kirjas, et siseministeeriumi ekstremismi vastu võitlemise kontoril olevat informatsioon «ettevalmistustest ja agitatsioonimaterjalide (slaidid, nimekirjad jne) ettevalmistamisest [sihtasutuse] aktivistide poolt, kutsumaks inimesi üles ekstremsitlikule tegevusele ja [nimetatud materjalide] avalikule esitlemisele 19. aprillil toimuval opositsiooni meeleavaldusel.»

Hodorkovski sõnutsi oli reidi «tegelik põhjus» dokumentaalfilm Tšetšeenia presidendist Ramzan Kadõrovist, mida sihtasutus parasjagu valmistab – keskendudes viimase rollile Venemaa võimusüsteemis. «Tekib küsimus: kes Venemaal tegelikult valitseb?» küsis Hodorkovski oma koduleheküljel.

Kadõrov, kes on aidanud Putinil stabiliseerida rahutut Tšetšeeniat, on muutunud prominentseks ka Venemaa poliitilisel maastikul väljaspool Tšetšeeniat. Pärast seda, kui Kadõrov nimetas opositsionääri Boriss Nemtsovi mõrva asjus arreteeritud endist Tšetšeeni julgeolekuohvitseri «tõeliseks patrioodiks,» on Venemaal üha sügavamalt hakatud arutama selle üle, kui palju kontrolli Putinil tema üle tegelikult on.

Ühe Avatud Venemaa töötaja sõnutsi viidi kontorist minema kõik arvutid, mida oli kasutatud Kadõrovi-filmi valmistamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles