PM Soomes: Stubbi jätkamist valijad ei eelista

Kadri Veermäe
, Helsingi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Helisingi idaosas Vuosaari elamupiirkonnas paistavad täna valimas käivat pigem keskealised ja vanemad inimesed ning näha on ka üksikuid lapsevankreid. Immigrante, keda peaks piirkonnas palju olema, eriti silma ei hakka.

Ehkki mingit massi valimisjaoskonnas ei paista, on rahvavool siiski vähemalt stabiilne.

Kui küsida, kelle toetuseks sedel valimiskasti lasti, saab väga erinevaid vastuseid. Mitmed valisid näiteks rohelisi, sest neile läheb korda keskkonna tulevik. Leidus ka üks Timo Soini Põlissoomlaste toetaja, kes kinnitas, et tegi oma valiku ikkagi immigratsiooni pärast – see on tema meelest suur probleem.

Sini Laine on alati Koonderakonna poolt hääletanud.                                Foto:
Sini Laine on alati Koonderakonna poolt hääletanud.                                Foto: Foto: Rene Suurkaev

Jaoskonna ees kohtas ka neid, kes on praeguse peaministri Alexander Stubbi tööga rahul, leiavad, et ta on hästi hakkama saanud ja valisid seetõttu just Koonderakonda. «Olen alati hääletanud Koonderakonna poolt ja tegin seda ka nüüd,» sõnas 39-aastane Sini Laine.

28-aastane Mahdi, kes igaks juhuks ei taha avaldada oma perekonnanime ega lasta end pildistada, ütleb, et tema valis Roheliste erakonna nimekirjas kandideeriva türgi taustaga Ozan Yanari poolt. «Ta võitleb inimõiguste eest ning roheliste puhul on oluline ka see, et see partei ei levita viha,» ütles Mahdi.

Eelmistel parlamendivalimistel 2011. aastal oli osalusprotsent 70,4,  kõige kõrgem on osalus olnud 1962. aastal, mil oma hääle andis 85,1 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. Tänavu osales eelhääletamisel juba üle kolmandiku kõigist valijatest ning loodetakse, et ka täna käiakse agaralt hääletamas.

Rahvusringhäälingu Yle tellitud ja neljapäeval avaldatud küsitluse tulemustest selgus, et Soome koonderakond on tõusnud 16,9 protsendiga populaarsuselt teiseks parteiks keskerakonna järel. Keskerakonda toetas 24 protsenti küsitletutest.

Kolmandal positsioonil on põlissoomlased, kes jäävad koonderakonnast vaid 0,2 protsendipunkti maha. Põlissoomlaste toetus on kuu ajaga kasvanud 2,1 ja koonderakonnal 0,8 protsendipunkti.

Neljandal kohal on sotsiaaldemokraadid 15,1 protsendiga, mis on 0,9 protsendipunkti vähem kui kuu aega tagasi.

Rohelisi toetab 8,8 ja vasakliitu 8,3 protsenti küsitletutest.

Küsitlus korraldati 23. märtsist 15. aprillini ning hõlmas 2667 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles