«Auschwitzi raamatupidaja» astub Saksamaal kohtu ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Gröning.
Oskar Gröning. Foto: SCANPIX

Endine natside koonduslaagri valvur, keda tuntakse «Auschwitzi raamatupidajana», astub täna Saksamaal kohtu ette süüdistatuna 300 000 mõrvale kaasaaitamises.

93-aastasele Oskar Gröningile esitatud süüdistus puudutab Ungarist küüditatud juutide gaasikambrisse saatmist ja süüdimõistmise korral võidakse talle määrata kuni 15 aasta pikkune vanglakaristus.

Kohtusaalis ootab otsust ligi 70 holokausti üle elanud inimest ja ohvrite sugulast.

Kuna suurem osa sõjaroimades kahtlustatavaid sakslasi on juba väga kõrges eas, jääb Gröning ilmselt üheks viimastest, kes kohtu ette tuuakse. Teise maailmasõja lõpust ja seega ka viimaste surmalaagrite tegevusest möödub tänavu 70 aastat.

Süüdistuse järgi töötas Gröning Poolas asunud Auschwitzi koonduslaagris 1944. aasta maist juunini valvurina. Sel ajal toodi laagrisse 425 000 Ungari juuti, kellest vähemalt 300 000 saadeti kohe gaasikambrisse.

Prokuröride sõnul oli Gröningi üheks ülesandeks koonduslaagri ohvritelt ära võetud raha kokku koguda ja selle üle arvet pidada, mistõttu ta sai «Auschwitzi raamatupidaja» hüüdnime.

Vana mees ei eita koonduslaagris valvurina töötamist, kuid väidab, et ei ole süüdi üheski kuriteos. Seda kavatseb ta väita ka teisipäeval Hamburgi lähedal Lüneburgis algaval istungil.

«Mina loodan kuulda, et tapamasinale kaasaaitamist peetakse kuriteoks,» ütles Auschwitzi üle elanud Hedy Bohm Torontost, kes on kohtuistungiks Saksamaale sõitnud. «Siis ei saa tulevikus enam keegi teha seda, mida tema tegi ja väita, et on süütu.»

Kaitseadvokaat Hans Holtermann ütles, et Gröning saab sõna kohe istungi algul. Kohtuprotsess kestab kava kohaselt 29. juulini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles