Katmandu piirkonda tabas võimas järeltõuge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina päästemeeskonna liikmed minemas Katmandu lennule.
Hiina päästemeeskonna liikmed minemas Katmandu lennule. Foto: STRINGER/CHINA/REUTERS

Nepali Katmandu piirkonda tabas päev pärast ohvriterohket maavärinat võimas järeltõuge magnituudiga 6,7, teatas USA geoloogiateenistus. Nepali politsei teatel hukkus eilses maavärinas vähemalt 1953 inimest. India võimud on teatanud 53 ja Hiina võimud 17 inimese hukkumisest.  

Võimas järeltõuge vallandas piirkonnas paanika.

Nepali siseministeeriumi eestkõneleja andmetel on eilse maavärina tulemusel vigastada saanud vähemalt 4700 inimest. Viimastel andmetel sai Džomolungma mägironijate baaslaagris surma 17 inimest.

Politsei kõneisiku teatel on Nepali viimase 81 aasta rängimas maavärinas, mille magnituud oli 7,9, hukkunud ainuüksi Katmandus 700 inimese. 700.

Rahvusvahelised abiorganisatsioonid ja maailma valitsused saadavad maavärinast laastatud Nepali abi ja päästjaid, päästetöid raskendavad ulatuslikud sidekatkestused ja maalihked.

Kõikjal Nepalis aitavad inimesed üksteisel rusudest lähedasi otsida ja toetavad kodudest ilma jäänuid sellega, mis neil pakkuda on, edastavad sündmuskohal viibivad BBC ja ABC korrespondendid.

Tõugete kese oli 80 kilomeetrit riigi suuruselt teisest linnast Pokharast idas ning ei paiknenud kuigi sügaval maapõues, mistõttu on ka purustused suuremad.

Paljud inimesed ööbisid lageda taeva all, sest nad kardavad, et ka veel püsti jäänud hooned võivad variseda. Foto: Scanpix
Paljud inimesed ööbisid lageda taeva all, sest nad kardavad, et ka veel püsti jäänud hooned võivad variseda. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Nepali pealinna Katmandusse ja maapiirkondadesse on päästemeestkondi saatnud USA ning mitu Euroopa ja Aasia riiki.

«Päästetöid raskendavad katkenud side, hävinud teedevõrk ja maalihked. Me ei ole saanud ühendust kohalike Punase Risti büroodega, et saada neilt täpset infot,» ütles Rahvusvahelise Punase Risti ja Punase Poolkuu Ühingute Föderatsiooni (IFRC) Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna direktor Jagan Chapagain.

IFRC on mures maavärina epitsentri vahetus läheduses asuvate külade elanike pärast.

Riik on palunud rahvusvahelist abi loodusõnnetuse põhjustatud tohutute kahjudega toimetulekuks.

«Meie maad on tabanud kriis, mida me üksi üle ei ela ja meie vajadus abi järele on tohutu,» ütles informatsiooniminister Minendra Rijal. Ministri sõnul on haiglad juba täis ja need ei suuda kuidagi majutada kõiki abivajajaid.

«Praeguseks on läbi suudetud otsida vaid väike osa rusudest. Päeval saabub tohutu hulk patsiente,» ennustasid haiglaallikad.

Paljud inimesed on ilmselt veel rusude all lõksus. Foto: Scanpix
Paljud inimesed on ilmselt veel rusude all lõksus. Foto: Scanpix Foto: Niranjan Shrestha/AP

Riigis on tuhandeid välismaalasi

Aasia riigid üritavad leida ülivõimsa maavärina järel Nepalis tuhandeid oma kodanikke, otsinguid raskendavad katkenud side ja transpordiühendus.

Hiina saadab tšarterlennud järele 683 oma turistile, kes viibisid laupäevase maavärina ajal Nepalis.

Austraalia välisminister Julie Bishop ütles, et Canberra on saanud ühendust enam kui 200-ga Nepalis viibinud 549 austraallasest, Uus-Meremaa välisministri Murray McCully teatel on ühendust saadud enam kui 110 uusmeremaalasega.

Jaapani valitsus avas Katmandus kontaktbüroo, et aidata leida laupäevase maavärina ajal Nepalis viibinud umbes 1100 jaapanlast, edastas uudisteagentuur Jiji.

Välisministeeriumi teatel viibib Nepali katastroofipiirkonnas teadaolevalt 25 Eesti kodanikku ja puuduvad andmed, et keegi neist oleks õnnetuses kannatanud. Soome välisministeerium kinnitas, et neile on teada 170 Nepalis viibivat soomlast, kellega paistab samuti kõik korras olevat. Läti välisministeeriumi eestkõneleja Ivars Lasis ütles BNS-ile, et on andmeid 18 Nepalis viibiva lätlase kohta, kes pole vigastada saanud.

Nepalis elab umbes 28 miljonit inimest, hinnanguliselt viibib riigis ligi 300 000 turisti kõikjalt maailmast. Turismiametnike sõnul on võimatu isegi oletada ohvrite arvu välismaalaste seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles