Liibüa: oleme valmis ennast Euroopa eest kaitsma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Liibüa Tripoli valitsuse peaminister Khalifa al-Ghawi kritiseeris tugevalt Euroopa Liidu kava kasutada riigi rannikul baseeruvate inimkaubitsejate hävitamiseks sõjalisi lööke, nimetades seda tagasipöördumiseks koloniaalajastu juurde.

Al-Ghawi rõhutas intervjuus ajalehele The Independent, et eurooplaste plaanitav strateegia meenutab aegasid, mil Liibüa kuulus veel itaallaste võimu alla ning on tänapäeva maailmas «absoluutselt vastuvõetamatu».

Minister mainis, et Euroopa riigid pole kava elluviimise osas tema valitsusega isegi mitte konsulteerinud. «Nad ei saa tulla meid kontrollima; me ei tohi naasta aastasse 1911, kui asju otsustasid välismaalased. Me suudame oma maad ja merd kaitsta, nagu me oleme näidanud oma ajaloo ja ka revolutsiooni jooksul.»

Poliitik lisas, et kahtlemata vajab Liibüa inimkaubanduse vastu võitlemisel abi, kuid kindlasti mitte kujul, mis sisaldaks endas pommitamist. «See ei tööta ja kui Euroopa tuleb meie vetesse ja maale ilma meie loata, siis me – nagu öeldud – kaitseme ennast.»

Aprillis jõudsid Euroopa riikide liidrid otsusele alustada sõjalist kampaaniat Aafrika põgenikke üle Vahemere transportivate smugeldajate vastu, keskendudes kaubitsejate laevade ja paatide hävitamisele veel siis, kui need asuvad kuival maal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles