Steinmeier: Ukraina olukord kipub hapraks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier hoiatas reedel, et olukord separatistlikus Ida-Ukrainas kipub taas hapraks muutuma, ja rõhutas, et läbirääkijad peaksid keskenduma uue vägivalla ärahoidmisele.

Steinmeier külastab Kiievit mõni päev enne Ukraina presidendi Patro Porošenko eriesindaja kohtumist venemeelsete läbirääkijatega Valgevene pealinnas Minskis, et päästa veebruaris sõlmitud relvarahulepe.

Kokkulepe, mida aitasid vahendada ka Saksa ja Prantsuse liider ning Vene president Vladimir Putin, oli poolte teine kaitse lõpetada sõda, mis on nõudnud 13 kuuga 6300 inimese elu ning viinud muu hulgas madalseisu ka Vene-lääne suhted.

Relvarahu on lahingutegevust oluliselt vähendanud, kuid Ida-Ukraina pingekolletes on kokkupõrked siiski jätkunud.

«Olukord Ukrainas on hakanud taas hapraks muutuma,» ütles Steinmeier pärast Ukraina peaministri Arseni Jatsenjukiga kohtumist.

Ta rõhutas, et pooled peavad kaaluma kõiki võimalusi julgeolekuolukorra halvenemist vältida.

Jatsenjuk süüdistas Venemaad viimasel ajal igaöiseks saanud lahingutes sadamalinna Mariupoli lähistel ja Donetski rahvusvahelisel lennuväljal, mille separatistid aasta algul vallutasid.

«Venemaa keeldub kategooriliselt laskmast Ukrainal taastada kontrolli oma riigipiiri üle,» ütles ta. «Venemaa väited, et Ukraina ja lääs ei täida Minski leppeid on täiesti alusetud.»

«Nad valetavad nagu alati.»

Steinmeier kohtub reedel ka Porošenkoga, kõneluste peateemaks on Ukraina tõsised majandusprobleemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles