Leedu julgeolekuteenistus hoiatas Sputniku tegevuse eest riigis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa rahvusvahelise propagandakanali Sputnik logo.
Venemaa rahvusvahelise propagandakanali Sputnik logo. Foto: SCANPIX

Leedu riiklik julgeolekuteenistus (VSD) hoiatas kolmapäeval Vene riikliku välisuudistetalituse Sputnik tegevuse eest Leedus.

VSD hinnangul on Sputniku-nimeline rahvusvaheline projekt suunatud Vene propaganda levitamisele ja näeb ette keskuste avamist ka kolmes Balti riigis, kus hakatakse uudiseid tootma vene, leedu, läti ja eesti keeles.

Sputniku personal on kogunud infot Vilniuses ja Tallinnas kohalike raadiojaamade ja telekanalite kohta, uurinud tegevusloa saamise võimalusi ja olnud ühenduses Vene saatkondade ja Vene organisatsioonide esindajatega, teatas Leedu julgeolekuteenistus.

«Baltimaade ja teiste riikide inforuumi sisenedes soovivad Sputniku projekti taga olevad inimesed luua kohalike ajakirjanike ja analüütikute meeskondi, kes toodaksid uudiseid, teeksid intervjuusid ning edastaksid kiiresti toodetud infot,» lausus VSD oma veebiküljele riputatud avalduses.

VSD sõnul üritavad Sputniku esindajad «kujutada Leedut riigina, mis ei austa rahvusvähemusi, manipuleerida neofašistlike ja natsionalistlike mõistetega ning levitada valeinfot Leedu strateegiliste projektide kohta».

«Ajakirjanduskogukonna, avalikkuse ja iga kodaniku tähelepanu sellele Vene kulukale strateegilisele projektile pöörates kutsub VSD neid mitte osalema läbipaistmatutes tehingutes ja kriitiliselt hindama koostööettepanekuid. Me tahaksime, et te teavitaksite neist ettepanekutest riiklikku julgeolekuteenistust,» seisis teates.

Venemaa teatas eelmise aasta novembris uue riigi rahastatud välisuudistetalituse loomisest eesmärgiga esitada väljakutse Lääne «agressiivsele propagandale» ja pakkuda «alternatiivseid seletusi» ülemaailmsetele sündmustele.

Uudisteagentuur Sputnik loodi Vene riikliku uudisteagentuuri RIA Novosti ja raadiojaama Venemaa Hääl baasil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles