UNHCR: Vahemere ületanud 137 000 migrandist enamik pagulased, uppumiste arv on drastiliselt langenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Palermo sadamas
Migrandid Palermo sadamas Foto: ALESSANDRO FUCARINI/AP

ÜRO pagulasameti(UNHCR) uusim raport kinnitab, et kuue kuu jooksul Vahemere ületanud migrantidest on enamik Süüria ja Eritrea pagulased, kadunuks jäänute arv kahaneb kiiresti.

Üks kolmandik meestest, naistest ja lastest, kes saabusid mööda mereteed Itaaliasse või Kreekasse, olid pärit mitmeaastase kodusõja poolt räsitud Süüriast. Teised peamised päritoluriigid olid Afganistan ja Eritrea, mille kodanikke peetakse samuti üldiselt pagulasstaatusele kvalifitseeruvaks.

Enamik kohalejõudnutest on mehed, üksikuid naisi ja lapsi oli vaid 8 protsenti saabunutest.

2015. aastal Kreekasse saabunud Süüria pagulaste hulgas tehtud uuringu esialgsete tulemuste kohaselt on 40 protsenti neist kõrgharidusega ja 46 protsenti keskharidusega, umbes pooled saabunud meestest olid abielus ja 90 protsenti neist kavatsesid leida asüüli teistest ELi riikidest, peaasjalikult Saksamaalt ja Rootsist.

Lähtuvalt Kreeka, Itaalia, Malta ja Hispaania andmetest on käesoleva aasta jaanuarist juunini Vahemerd ületavate põgenike ja migrantide arv tõusnud 83 protsendi võrra – 137 000 inimest võrreldes 75 000 inimesega eelmise aasta samal perioodil. Senise kogemuse pinnalt suureneb aasta teises pooles mereületuste arv märgatavalt, eriti suvekuudel, mistõttu võib oodata inimeste arvu jätkuvat kasvu. Näiteks 2014. aasta teise poole mereületuste arv oli peaaegu poole suurem võrreldes sama aasta esimese poolega.

Surmade arv merel tõusis aprillis 2015 rekordiliste arvudeni, misjärel toimus dramaatiline langus mais ja juunis. Jaanuarist märtsini uppus või jäi kadunuks 479 pagulast ja migranti, võrreldes 15 hukkunuga eelmise aasta esimese kolme kuuga.

Mitmes järjestikuses laevahukus aprillis hukkus või jäi kadunuks pretsedenditud 1308 pagulast ja migranti (eelmisel aastal hukkus sama ajaga 42 inimest).

Mais kukkus uppunud või kadunuks jäänud pagulaste ja migrantide arv 68 inimeseni, mis on veerand hukkunute arvust aasta varem (226). Langustrend jätkus juunis, mil sai surma 12 inimest, võrreldes 305 surmaga 2014. aastal.

Kui varem saabus suurem osa migrantidest mööda idaosa mereteed Türgist Kreekasse, siis nüüdseks on populaarseim Vahemere keskosa meretee (Põhja-Aafrikast Itaaliasse).

Kreeklaste võimalused pagulasi vastu võtta on piiratud, paljud migrandid ja pagulased jätkavad teed läbi endise Jugoslaavia vabariigi Makedoonia ja Serbia Ungarisse. Väärkohtlemine inimsmugeldajate poolt sellel teekonnal on väga levinud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles