Kiiev: Venemaa katkestas separatistide varustamise elektriga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rusud Donetskis
Rusud Donetskis Foto: Reuters

Venemaa on katkestanud elektriülekanded Ukraina idaosa separatistlikele piirkondadele, teatas Kiiev täna.

Ukraina energeetikaminister Volodõmõr Demtšõšõn sõnas teisipäeval, et Venemaa on peatanud tasumata arvete tõttu elektriülekanded separatistide käes olevatele Ida-Ukraina aladele.

«Meil olid venelastega võrdlemisi produktiivsed kõnelused,» sõnas Demtšõšõn ministeeriumi koosolekul.

«Oleme suutnud lülitada välja neli Venemaalt separatistide territooriumidele jooksvat elektriliini,» ütles minister.

Kokku tarniti separatistlikesse piirkondadesse nende liinide kaudu 14 miljoni euro väärtuses elektrit kuus. Need võlad on jäänud tasumata, sõnas minister.

Enamik Ida-Ukraina söekaevandusi ning terasevabrikuid on elektripuuduse tõttu töö peatanud.

Kiiev on kehtestanud separatistide käes olevatele aladele nii-öelda majandusblokaadi ning Ukraina peaminister käskis energiatarned nendele piirkondadele peatada 1. maiks. Samuti on vähendatud Ukrainast itta tarnitava maagaasi koguseid.

Donetski ja Luganski oblastites puhkes 2014. aasta märtsis-aprillis Venemaa mahitusel keskvalitsuse vastane ülestõus, millest kasvas välja veriseim konflikt Euroopa pinnal pärast Jugoslaavia sõdu. Lääneriigid on süüdistanud Krimmi poolsaare annekteerinud Venemaad separatistide toetamises.

Vene president Vladimir Putin pole ka oma viimastes kõnedes kasutanud terminit «Novorossija», mis viitab minevikus Vene tsaaririigi koosseisu kuulunud Ukraina aladele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles