Merkel kutsus Euroopa Liidu riike põgenikekoormat jagama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud Zaatari põgenikelaagris Jordaanias.
Süüria põgenikud Zaatari põgenikelaagris Jordaanias. Foto: SCANPIX

Põgenikekriis paneb proovile Euroopa Liidu põhiideaalid universaalsete õiguste kohta, ütles Saksa kantsler Angela Merkel täna.

«Kui Euroopa põgenikekriisis läbi kukub, kui murtakse side universaalsete inimõigustega, siis ei ole see enam see Euroopa, mida me soovisime,» ütles kantsler, kutsudes teisi liikmesriike võtma vastu õiglase osa asüülitaotlejatest.

«Euroopa tervikuna peab astuma samme ning liikmesmaad peavad vastutust jagama,» ütles Merkel.

Saksamaa on võtnud vastu rohkem asüülitaotlejaid kui ükski teine ELi riik. Kantsler kutsus kehtestama migrantide ümberjagamiseks blokis uusi kvoote.

«Pole mõtet üksteist avalikult tõrvata, tuleb lihtsalt tunnistada, et praegune olukord ei ole rahuldav,» ütles kantsler. «Kui me ei suuda jõuda põgenike õiglase jaotamiseni, tõusetub küsimus Schengenist. Seda me ei taha.» 

Ta väljendas kindlust, et Euroopa suudab väljakutsega toime tulla.

Saksamaa on tema sõnul väljakutsega toimetulemiseks majanduslikult ja poliitiliselt piisavalt tugev. «Me saame sellega hakkama,» lausus valitsusjuht. Saksamaa peab kiiresti bürokraatiat vähendama, ehitama rohkem varjupaigakeskusi ja õpetama välja senisest enam keeleõpetajaid, lisas ta.

Merkeli sõnul on põhjalikkus super, ent praegune olukord nõuab Saksa paindlikkust.

Erilist abi põgenikega toimetulemisel vajab Itaalia, kes kannab koos Kreekaga üle Vahemere saabuvate kümnete tuhandete migrantide vastuvõtmise põhiraskust, sõnas ta.

Kantsler kritiseeris Slovakkia-suguseid riike, kes on keeldunud moslemiriikidest pärit põgenike vastuvõtmisest. «Kui me hakkame ütlema, et me ei taha moslemeid... see ei ole hea.»

Ühtlasi lubas Merkel, et Saksamaa rakendab põgenikekeskusi rünnanud inimeste suhtes seaduse täit jõudu.

«Teiste inimeste väärikust kahtluse alla seadvate isikute suhtes kehtib nulltolerants,» sõnas valitsusjuht.

Merkel kutsus Saksa kodanikke paremäärmuslikest ja ksenofoobsetest meeleavaldustest eemale jääma. Ärge järgige neid, kelle südames on eelarvamused, külmus ja viha, sõnas ta.

Kantsler tänas paljusid Saksa vabatahtlikke, kes on põgenikke vastu võtnud. «Saksamaad nähakse praegu lootuse ja võimaluse riigina.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles