Natside väidetava kullarongi paigas lahvatas tulekahju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudteetunnel Edela-Poolas Walbrzychis, kus arvatakse olevat natside kunagine aarderong
Raudteetunnel Edela-Poolas Walbrzychis, kus arvatakse olevat natside kunagine aarderong Foto: SCANPIX

Poolast väidetavalt leitud kunagise natside kullarongi saagas on toimunud uus pööre, kuna soomusrongi oletatavas asukohas lahvatas tulekahju pärast seda, kui Poola valitsus seadis sellise rongi olemasolu kahtluse alla.

Walbrzychis on kullarongi kohta aastakümneid liikunud jutud, kuid paar nädalat tagasi teatasid kaks isikut, et  nad teavad selle rongi asukohta, edastab The Independent.

Kallist ja hinnalist kraami vedanud rong kadus Teise maailmasõja viimastel päevadel 1945. aasta kevadel.

Hoolimata võimude ja aardeküttide pingutustest, ei ole seni leitud kulda, vaid roostes metallijäänuseid.

Väidete kohaselt peitsid natsid aarderongi Edela-Poolasse Walbrzychi, kus möödunud nädalalõpul tulekahju lahvatas.

Tuletõrje sai kahjutulest teada pühapäeval kella 20.00 paiku ja seda läks kustutama viis tuletõrjemasinat.

Oletati, et tegemist võis olla süütamisega, kuid tuletõrjujate sõnul ei leidnud see kinnitust. Pigem oli see raudtee ja tunneli äärne maastikupõleng.

Meedia rõhutas, et tulekahju lahvatas rongi oletatava asukoha juures pärast seda, kui Poola võimud teatasid, et ka varem on käidud välja väiteid natside kullarongi kohta, kuid seni ei ole keegi midagi tõestanud.

Poola asekultuuriminister Piotr Zuchowski teatas aga natuke varem, et tema arvates on 99 protsendi tõenäosusega tegemist aarderongiga. Seda lubavad oletada pinnast läbiva radariga saadud andmed.

Poola võimude käsul pandi rongi väidetava asukoha juurde politseivalve, et ennetada rüüstajaid ja õnnetusi.

«Paar hektarit maad on valve all ning valvatavale alale ei tohi siseneda. Kohalikele meeldib metsasel alal jalutamas käia, kuid nüüd võib neid huvitada ka aare. Oleme mures kodanike turvalisuse pärast ja selle tõttu valvame alal,» teatas kohalik juht Tomasz Smolarz.

Politsei pressiesindaja Magdalena Koroscik lisas, et raudtee on ohuks, kuna sellel käijad ei näe kalju tagant tulevat, umbes 70 kilomeetrit tunnis sõitvat rongi ja võivad elu kaotada.

Poola võimude teatel uuritakse tulekahju põhjust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles