FT väitel tahab Juncker ELis ümber paigutada 160 000 põgenikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari politsei eile Bicske linnas rongijaamast põgeneda tahtnud migrandiperekonna kõrval.
Ungari politsei eile Bicske linnas rongijaamast põgeneda tahtnud migrandiperekonna kõrval. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kavatseb järgmisel nädalal teha ettepaneku paigutada Itaaliast, Kreekast ja Ungarist teistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse 160 000 põgenikku, kirjutas eile ärileht Financial Times.

Juncker avalikustab 9. septembril Euroopa Parlamendi ees Strasbourgis kava, kuhu muu hulgas kuulub ka ümberpaigutamisskeem juhtudeks, kui ELi saabub lühikese aja jooksul suur hulk migrante, kirjutas FT.

ELi juhid ei toetanud juulis komisjoni kava sarnasele kohustuslikule kvoodiskeemile ning ärgitas liikmesriike ümber paigutama 40 000 varjupaigataotlejat Süüriast, Iraagist ja Eritreast. Lõppastmes saadi liikmesriikide nõusolek 32 000 varjupaigataotleja ümberpaigutamiseks.

14. septembril kogunevad erakorralisele istungile ELi riikide justiits- ja siseministrid, kus arutlusele tulevad migratsiooniküsimused.

Komisjoni allikas ütles eile AFP-le, et kava alusel tahetakse ümber paigutada 120 000 põgenikku.

Ettepanek on täiendus komisjoni maikuisele soovitusele paigutada ümber 40 000 põgenikku ja Juncker ütleb selle ametlikult välja 9. septembril peetavas kõnes, kui volinikud selle heaks kiidavad, seletas allikas.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk kutsus neljapäeval Euroopa Liidu liikmesriike võtma vastu vähemalt 100 000 põgenikku ning Saksamaa ja Prantsusmaa rääkisid taas kohustuslike põgenikekvootide vajalikkusest.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile pärast kõnelusi Prantsuse presidendi François Hollande'iga, et Berliini ja Pariisi hinnangul peaks Euroopa Liit kehtestama liikmesriikidele kohustuslikud põgenikekvoodid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles