NATO mõistis hukka Vene sissetungid Türgi õhuruumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NATO mõistis esmaspäeval «äärmiselt ohtlikuna» hukka Vene lennukite sissetungid Türgi õhuruumi ning nõudis, et Moskva lõpetaks rünnakud Süüria opositsiooni ja tsiviilelanike vastu.

«Liitlased protestivad jõuliselt Türgi suveräänse õhuruumi rikkumiste vastu ning taunivad sissetunge NATO õhuruumi. Liitlased rõhutavad säärase vastutustundetu käitumise äärmist ohtlikkust,» märkis allianss pärast erakorralist Süüria-teemalist kohtumist.

«Vene sõjalised tegevused saavutasid veelgi ohtlikuma taseme, kui Vene õhujõudude Su-30 ja Su-24 sõjalennukid rikkusid Türgi õhuruumi Hatay provintsis 3. ja 4. oktoobril. Kõnealused lennukid sisenesid Türgi õhuruumi hoolimata Türgi võimude selgetest, õigeaegsetest ja korduvatest hoiatustest,» öeldi avalduses.

Põhja-Atlandi Nõukogu kohtus esmaspäeval eesmärgiga arutada «võimalikke järelmeid Vene Föderatsiooni hiljutistele sõjalistele tegevustele Süürias ja selle ümber».

«Liitlased väljendasid sügavat muret seoses Venemaa sõjalise kohaloleku suurenemisega Süürias ning eriti Vene õhulöökide asjus Hama, Homsi, ja Idlibi (provintsis), mis tekitasid tsiviilohvreid ning ei võtnud sihtmärgiks Daeshi,» lisati teates, kasutades IS-i araabiakeelset nimetust.

«Liitlased kutsuvad Vene Föderatsiooni üles peatama viivitamatult oma rünnakud Süüria opositsioonile ja tsiviilisikutele, keskenduma oma püüdlustes võitlusele ISIL-iga ning edendama lahendust konfliktile läbi poliitilise siirde,» öeldi avalduses, kasutades IS-i varasemat nimekuju Iraagi ja Levandi Islamiriik.

Nõukogu teatel oli Türgi sõjalennukite reaktsioon õhuruumi sisenemistele vastavuses NATO praktikaga, «tuvastades sissetungija, pärast mida Vene lennukid lahkusid Türgi õhuruumist».

«Alliansi julgeolek on jagamatu ning liitlased seisavad jõulises solidaarsuses Türgi kõrval.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles