Ajaleht: Euroopa Liit plaanib saata välja kuni 400 000 migranti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti ajaleheni The Times jõudnud salajaste andmete järgi on Euroopa Liidul kindel kava saata lähinädalatel välja 400 000 migranti, kelle varjupaigataotlus on saanud äraütleva vastuse.

Et migrantide päritolumaad nagu Nigeeria ja Eritrea oleksid nõus oma majanduspõgenikke tagasi võtma, ähvardab Brüssel neid sellega, et katkestab oma majandusabi ja kaubanduslepped. Plaanide järgi mõjuks põhjendama abiotsijate kojusaatmine heidutavalt ka neile, kes jäid esialgu koju, kuid plaaniksid ise tulevikus Euroopasse tulla.

Kava täideviimiseks loob Euroopa piirivalveagentuur Frontex eriüksuse, mis tegeleks inimeste väljasaatmisega. Riike, kes keelduksid reeglitele allumast, tabaksid Euroopa Komisjoni trahvid.

Inimõiguslased on plaani kritiseerinud. «Pagulased, kes on põgenenud sõja, hukkamõistu ja vaesuse eest, ei taha naasta riiki, kust nad on tulnud. Tagasisaatmispoliitika ei tööta,» lausus organisatsiooni Statewatch juht Tony Bunyan.

Eelnõu tuleb allikate sõnul arutusele homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles