Soomes tõi migrantidekartus tänavatele kodanikepatrullid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisserännanute vastased Soomes
Sisserännanute vastased Soomes Foto: SCANPIX

Soome väljaande Pohjolan Sanomat teatel alustas Kemis patrullimist kodanikeühendus, mis kannab nime Soldiers of Odin (Odini sõdurid).

Liikmete sõnul on nende eesmärgiks parandada elanike julgeolekut ja tagada turvalisus ning sellise rühma loomise põhjuseks on Euroopasse saabuvad põgenikud.

«Oleme olukorras, kus erinevad kultuurid kohtuvad ja see tekitab ebakindlust. Inimestele jäi silma, et sisserännanud tegid koolide juures meie teismelistest tüdrukutest fotosid. Pereinimestena saime aru, et selliseid olukordi tuleb ennetada ja sekkuda enne, kui olukord kriitiliseks muutub. Meie eesmärgiks on kuritegude ja vägistamiste ennetamine ning seda sõltumatult etnilisest päritolust,» teatas Soldiers of Odin üks asutajatest Mika Ranta.

S.O.D. märgistusega musti jopesid kandvad liikmed patrullivad tänavatel. Ranta teatel kuulub nende organisatsiooni inimesi kogu Soomest, mitte vaid Kemist. Liikmeid on seinast seina ehk on nii koduperenaisi, tööl käivaid inimesi, üliõpilasi ja töötuid.

«Kaitseme kodanikke erinevate ohuolukordade eest ja tagame tänavatel turvalisuse. Kui vaja, siis astume ka oma kaasmaalaste soomlaste vastu, kui nad on ohtlikud,» jätkas esindaja.

Pohjolan Sanomat poolt intervjueeritud kriminaalpolitseinik Janne Koskela sõnas, et sellesse grupeeringusse kuulub nende andmetel isikuid, kes korraldasid sisserännanute vastaseid meeleavaldusi.

«Kemis on turvaline ka selle rühmata. Meile teadaolevalt ei ole kedagi, kes suureks ohuks oleks,» teatas politseinik.

Kodanike algatatud turvalisusmeetmed on Soome seaduste järgi lubatud ja nende tegevus legaalne.

«Kui selline patrull märkab midagi kahtlast, siis tuleb neil sellest päästekeskusse ja politseile teada anda,» lisas Koskela.

Soldiers of Odin grupeering ei ole Soomes esimene selline. Juulis asutas rahvussotsialistlik Soome Vastupanuliikumine kodanikest tänavapatrullid Oulus.

«Ilmselt on mõjutanud selliste gruppide teket migrantide kohta käiv meediakajastus. Politsei üldjoontes ei soovita seda, sest politseil on olemas inimjõud, oskused ja vahendid toimetulekuks kriisiolukordadega,» selgitas politseijuht Jyrki Pelkonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles