Türgi pealinna raputasid plahvatused, hukkus üle 90 inimese

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Vähemalt 95 inimest sai surma täna hommikul Türgi pealinn Ankara raudteejaama läheduses toimunud kahes plahvatuses, üle 240 inimese sai viga.

Kuuskümmend kaks inimest sai surma plahvatuste paigas ja ülejäänud surid vigastustesse haiglas, ütles tervishoiuminister Mehmet Müezzinoğlu Ankaras ajakirjanikele.

«Me neame ja mõistame hukka selle õõvastava rünnaku, mis oli suunatud meie demokraatia ja riigi rahu vastu,» teatas siseministeerium varem.

Raudteejaama lähistel pidi hiljem laupäeval toimuma vasakpoolsete aktivistide, sealhulgas kurdimeelse Rahvademokraatliku partei (HDP) organiseeritud rahvakogunemine. Organiseerijate sõnul oli meeleavalduse eesmärk kutsuda üles vägivalla peatamisele kurdi mässuliste ja Türgi julgeolekujõudude vahel.

Pole teada, kas tegemist oli enesetapurünnakutega. Türgi valitsusallika sõnul kahtlustavad võimud, et eksisteerib seos terrorismiga.

Türgi politsei tegi sündmuskohal plahvatuste järel hoiatuslaske, et ajada laiali oma kaasaktivistide hukkumisest vihased meeleavaldajad, ütles AFP korrespondent.

«Ankara keskel toimus veresaun,» sõnas Türgi avaliku sektori ametiühingute konföderatsiooni (KESK) juht Lami Özgen, kes oli üheks rahvakogunemise organiseerijaks.

«Kaks plahvatust kärgatasid väga väikse intervalliga,» sõnas ta.

Rünnakute eest pole keegi vastutust võtnud.

Peaminister Ahmet Davutoğlu kutsus seoses plahvatustega kokku erakorralise nõupidamise.

«Tegemist on suure massimõrvaga. Toime on pandud barbaarne rünnak,» ütles HDP esimees Selahattin Demirtaş.

Juulis hukkus sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) rünnakus Süüria piiri lähistel 33 türklast.

Rünnak langeb ajale, mil Türgi on alates juuli lõpust korraldanud operatsioone keelustatud Kurdistani töölispartei (PKK) sisside vastu. Verises arveteklaarimises on surma saanud vähemalt 140 julgeolekujõudude liiget. Ankara teatel on Türgi kaguosas ja Põhja-Iraagis tapetud 1700 PKK võitlejat.

Türgit ootavad 1. novembril ees ennetähtaegsed parlamendivalimised.

Mõnede tunnistajate sõnul takistas politsei kohest inimeste evakuatsiooni ja kiirabiautode ligipääsu; samuti levisid jutud veel ühest kahtlasest sõidukist ja pakist, mille tarbeks kutsuti kohale pommirühm.

Poliitikud usuvad, et plahvatus oli suunatud külvamaks kaost ja hirmu enne 1. novembriks plaanitud parlamendivalimiste teist vooru. «Rünnaku eesmärk on luua ühiskonnas traumat. Me elame praegu läbi oma riigi ühte suurimat leinaaega,» lausus valitseva Õigluse ja arengu partei kõneisik Ömer Çelik. Ta rõhutas vajadust «ühtseks vaatepunktiks». 

«Me ei pea seda mitte rünnakuks ühe kindla grupi või partei vastu, see rünnak on Türgi vastu kõigis tema värvides,» lisas Çelik.

Tegu on suurima terrorirünnakuga riigi ajaloos. 

Foto: SCANPIX
Foto: ADEM ALTAN/AFP
Foto: Depo Photos/AP
Foto: ADEM ALTAN/AFP
Foto: ADEM ALTAN/AFP

Pildid: AFP/Scanpix

Copy

Märksõnad

Tagasi üles