Lobjakas: ei usu, et keegi takistab MH17-ga seotud uuringuid

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Lõpptulemust mõjutab ekspertide hinnangul Venemaa ja lääne suurriikide tegutsemine asja uurimise käigus ning Hollandi kui kõige rohkem ohvreid kandnud riigi võimekus antud asja lõpuleviimises, kirjutas ERRi uudisteportaal.

«On selge, et eriti Euroopa Liidu juhtriigid Saksamaa ja Prantsusmaa tahavad suhteid Venemaaga normaliseerida, raske on öelda, mida täpselt tahab USA, aga ilmselgelt ka USA jaoks on eelistatav olukord, kus suhted Venemaaga on vähemalt neutraalsed kui mitte päris normaalsed,» rääkis välispoliitika ekspert Ahto Lobjakas.

«Aga nüüd arvata, et selle baasilt keegi aktiivselt takistaks asjakohase materjali avaldamist või asjakohaseid uuringuid, ma ei usu,»  lisas ta.

«Lihtsalt küsimus on selles, et Hollandi puhul on tegemist väikese riigiga ja võib-olla Hollandil ei jätku jõudu ja käte ulatust, et kõik oluline kätte saada, kas või näiteks vastata küsimusele, miks USA ei ole avalikustanud satelliitpildistikku sellest päevast, mis väidetavalt neil on olemas,» kommenteeris Lobjakas.

Malaysia Airlines'i lennu MH17 allatulistajate vastutusele võtmiseks on võimalik siseriiklik kohtumenetlus Hollandis või asja andmine rahvusvahelise kriminaalkohtu kätte Haagis, Ukraina, mille kohal lennuk alla tulistati, on tunnustanud Haagi kohtu jurisdiktsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles