Briti politseinikud võtsid kinni Mark Rothko maali arvatava rikkuja

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Rothko maal «Oranž. Punane. Kollane», mis New Yorgis oksjonimajal Christie's.
Mark Rothko maal «Oranž. Punane. Kollane», mis New Yorgis oksjonimajal Christie's. Foto: SCANPIX

Briti politseinikud võtsid eile kinni mehe, keda kahtlustatakse Vene-USA kunstniku Mark Rothko maali rikkumises Tate Moderni muuseumis Londonis.

Politseinikud võtsid 26-aastase venelase Vladimir Umanetsi kinni Worthingis ja ta antakse pealinna politseile üle arvatavasti täna õhtul, vahendas AP.

Pühapäeval leiti Seagrimi sarja kuuluva maali «Black on Maroon» (1958) parempoolsest nurgast mustaga kirjutatud sõnad «Vladimir Umanets, potentsiaalne tükike yellowismi». Muuseum avaldas ka ametliku teate, mille järgi oli üks külastaja läinud pildi juurde ja kirjutanud selle nurka musta tindiga mõned sõnad.

Umanets peab end yellowismi liikumise üheks alusepanijaks. Ta tunnistas eile ajalehele The Guardian, et tema isiklikult rikkuski Rothko maali ära. Oma teoga tahtis ta tõmmata tähelepanu yellowismile, mida ta nimetas «kaasaegse visuaalse kultuuri elemendiks».

Rothko, keda peetakse 20. sajandi abstraktse ekspressionism juhtfiguuriks, maalis Seagrimi sarja New Yorgi restorani Four Seasons jaoks.

Rothko sündis 25. septembril 1903. aastal Dvinskis, mis praegu asub Lätis ja kannab Daugavpilsi nime. Perekond emigreerus 1913. aastal USAsse Portlandi. Kunstnik lõpetas elu enesetapuga 25. veebruaril 1970. aastal ja täpsel samal päeval jõudsid Seagrimi sarja pildid Tate Moderni muuseumisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles