Lavrov: Soome suhtumine venelaste lastesse tekitab muret

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov
Vene välisminister Sergei Lavrov Foto: SCANPIX

Venemaad paneb muretsema see, kuidas Soome suhtub venelaste lastesse, rääkis välisminister Sergei Lavrov eile Moskvas.

«Jälgime konkreetseid olukordi, et näiteks nädala vanust rinnaga toidetavat last ei võetaks emalt ära,» rääkis Lavrov Helsingin Sanomat Online’i vahendusel.    

Vene esidiplomaadi sõnul ei sobi selline käitumine tsiviliseeritud riigi põhimõtete hulka.

«Kui ema sai lõpuks taas kokku oma lastega, siis ei lubatud tal võtta ühendust meediaga,» imestas minister, kes pidas silmas hiljutist vahejuhtumit Vantaas, kus sotsiaaltöötajad võtsid emalt ära neli last.  

Venemaa meedias ringleb hulganisti vigast teavet venelastest vanematelt ära võetud lastest. Ka Lavrov tunnistas, et temani on jõudnud kuuldused, nagu oleks Soomes võetud vene vanematelt ära koguni tuhandeid lapsi.

Soome välisminister Erkki Tuomioja ütles Vene kolleegi väljaütlemist kommenteerides, et see oli asjalik ja kooskõlas nendega, mis augustis Soomes oli ühiselt välja öeldud.

Samas tuletas ta meelde, et välisministrid pole pädevad ja neil pole ka õigust arutada üksikjuhtumeid, mille puhul ametnikel on vaikimiskohustus.

Tervishoiu- ja sotsiaalteenuste minister Maria Guzenina-Richardson ütles STT-le, et laste äravõtmine nende vanematelt on olnud selgelt põhjendatud. Kõik kahtlused  etnilisest diskrimineerimisest on ministri kinnitusel alusetud.   

Soome eelmine president Tarja Halonen ütles YLE saates «A-Studio», et konkreetse Vantaa juhtumi  taga oli arvatavasti kultuuride erinevus. Sarnaste juhtumite puhul tuleks tõhustada ametnike omavahelist koostööd, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles