Nobeli kirjandupreemia läks hiinlasele Mo Yanile

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nobeli tänavuse kirjanduspreemia laureaat on Hiina kirjanik Mo Yan, teatas Rootsi Akadeemia.

Akadeemia selgituse järgi on Yan kirjanik, «kes liidab viirastusliku realismiga rahvajutte, ajalugu ja kaasaega», vahendas thelocal.se.

Mo Yan sündis 17. veebruaril 1955. aastal Shandongi provintsis Gaomis põlluharijate perekonnas. Kultuurirevolutsiooni aastatel jättis ta kooli pooleli ja läks naftatehasesse tööle.

20ndates liitus ta Rahva Vabastusarmeega ja hakkas 1981. aastal kirjutama, olles veel sõdur. Kolm aastat hiljem hakkas ta õpetajaks sõjaväe kultuuriakadeemia kirjandusosakonnas.

Mo Yan, mis tähendab hiina keeles «ära räägi», on pseudonüüm. Tema tegelik nimi on Guan Moye. Hongkongi avatud ülikoolis esinedes rääkis ta, et valis omale kirjanikunime siis, kui kirjutas esimest romaani.

Nobeli kirjanduspreemiat antakse välja alates 1901. aastast. Enne tänast oli selle saanud 104 kirjanikku ja luuletajat.

Kirjanduspreemia suurus on 8 miljonit Rootsi krooni ehk ligi 1,2 miljonit dollarit.

Homme teeb Norra Nobeli komitee teatavaks rahupreemia laureaadi. Esmaspäeval avaldab Rootsi Kuninglik Teaduste Akadeemia majanduspreemia saaja nime. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles