Strasbourgist saab NATO aastapäevaks kindlus

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strasbourg valmistub NATO tippkohtumiseks.
Strasbourg valmistub NATO tippkohtumiseks. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaal Strasbourgis suletakse NATO 60. aastapäeva tippkohtumise julgeoleku tagamiseks õppeasutused, saadetakse tänavatele 15.000 sõdurit ja politseinikku ning keevitatakse kinni isegi kanalisatsiooniluugid.

Riigijuhtide, teiste seas USA presidendi Barack Obama julgeolek ja mitmekümne tuhande rahuaktivisti ohjeldamine läheb maksma umbes 110 miljonit eurot (1,7 miljardit krooni).

Nii poliitikutel kui ka meeleavaldajatel seisavad 3. ja 4. aprillil ees tihedad tööpäevad, mis tuleb jagada Strasbourgi ja teisel pool Reini jõge Saksamaal asuvate Kehli ja Baden-Badeni vahel.

Kohalikud elanikud pelgavad tavapärase elurütmi katkemist. Prantsusmaa on Saksa piiril taaskehtestanud kontrolli ja sulgenud mõned teed. Ilmselt üritavad liiklust seisata ka meeleavaldajad.

Võimud kardavad samuti tudengite väljaastumisi, mistõttu on Strasbourgi ülikool nädalaks kinni pandud.

NATO-vastased on tuhandete mõttekaaslaste majutamiseks püstitanud telklinnaku. Patsifiste ärritab südalinnas kehtestatud demonstratsioonikeeld ning laupäevaks kavandatud suurmeeleavalduse suunamine äärelinna.

Strasbourgi lähedale on paigaldatud õhutõrjeseadmed ja piirkond kuulutatakse ajutiselt lennukeelualaks, samuti suletakse liiklusele Reini jõgi.

Prantsuse päevalehe Le Monde sõnul peavad kohalikud elanikud ja poepidajad kandma erimärki, kinni pannakse 13 kooli ja suletakse kanalisatsiooni kaevuluugid.

NATO 26 liikmesriigist saabub aastapäeva tippkohtumisele umbes 6000 delegaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles