Kanada ei lubanud koraanipõletajast pastorit riiki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihased Pakistani moslemid Florida pastori Terry Jonesi pildiga plakati juures.
Vihased Pakistani moslemid Florida pastori Terry Jonesi pildiga plakati juures. Foto: SCANPIX

Kanada ei lubanud riiki USA pastorit Terry Jonesi, kelle kogudus viis 2011. aasta märtsis läbi koraanipõletamise tseremoonia, mis vallandas Afganistanis vägivaldsed meeleavaldused.

Pressiesindaja sõnul saadeti Jones ning teda saatnud pastor Wayne Sapp eile Michigani-Ontario piirilt tagasi.

Florida pisikese Dove World Outreach Center koguduse juht Jones pidi osalema neljapäeval Ontarios peetud religioonidevahelises debatis islamiusku mõnitava filmi «Moslemite süütus» üle.

Pressiesindaja Stephanie Sappi sõnul ei lubatud Jonesi Kanadasse trahvi tõttu, mille ta sai peaaegu 20 aastat tagasi Saksamaal doktoritiitli kasutamise eest. Tal on 1993. aastal ühelt California ülikoolilt saadud audoktori tiitel.

Pressiesindaja väitel olevat Jones trahvi ammu tasunud ja apellatsiooni Saksa valitsuse vastu võitnud, mistõttu tal on õigus doktoritiitlit kasutada, kuid Kanada võimud nõudnud kogu loo tõestuseks dokumente.

Mõlemat pastorit süüdistati ka rahu rikkumises möödunud aastal Detroitis kavandatud meeleavaldusega.

Jones esines 2010. aastal üleskutsega 11. septembri aastapäeval koraane põletada. See viis ärevusse USA sõjaväelased, kes kartsid islamistide kättemaksu Afganistanis ja Iraagis teenivatele ameerika sõduritele.

Pastor oli sunnitud ettevõtmise katki jätma, kuid ainuüksi selle kohta levinud teated ajendasid afgaane Talibani ässitusel Kabulis tänavatele tulema ja protestiks autokumme põletama.

Jonesi kogudus tegi koraanipõletamise teoks 2011. aasta märtsis. Sellest vändatud video jõudis internetti ja sai tõukeks ulatuslikele vägivaldsetele protestidele Afganistanis, mille käigus muu hulgas tapeti riigi põhjaosas Mazar-i-Sharifis seitse välismaalast.

Kanada piiriametnikud esitasid USA pastoritele küsimusi «Moslemite süütuse» filmi kohta ja konfiskeerisid protestiaktsiooni plakatid «Koraanipõletamise koht» ja «Islam on uus natsism».

Pastor Sappi abikaasa ja vaimulike kõneisiku Stephanie Sappi sõnul küsitud meestelt korduvalt, kas neil on kavas moslemeid mõnitav film Kanadasse tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles