Romney süüdistab Valget Maja konsulaadirünnaku asjaolude varjamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitt Romney kampaaniaüritusel Ohio osariigis.
Mitt Romney kampaaniaüritusel Ohio osariigis. Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney süüdistas eile asepresident Joe Bidenit avalikkuse eksitamises seoses septembrikuise rünnakuga USA konsulaadile Banghazis, milles hukkus Ühendriikide suursaadik Liibüas ja veel kolm ameeriklast.

Biden ütles üleeile asepresidendikandidaatide teledebatil, et Ühendriikide diplomaadid Liibüas ei palunud Valgelt Majalt rünnaku eel tugevdatud turvameetmeid. See paistis aga olevat vastuolus välisministeeriumi ametnike öelduga, mille kohaselt vastav palve esitati, ent Washington lükkas selle tagasi, vahendas AFP.

Romney sõnul näitab see, et Obama administratsioon on «teinud topeltpanuse eitamisele».

«Kui Ühendriikide asepresident lükkab otseselt ümber välisministeeriumi ametnike tunnistuse – vande all antud tunnistuse –, siis Ameerika kodanikel on õigus teada saada, mis toimub,» ütles Romney kampaaniaüritusel Virginia osariigis.

Obama pressisekretär Jay Carney ütles, et diplomaatide julgeolekuga seotud küsimustega tegeleb välisministeerium, mitte Valge Maja. Ehkki see näib välistavat Obama otsese seotuse julgeolekuolukorraga Banghazis, tahavad vabariiklased valimiste eel sundida presidenti selle eest poliitilist hinda maksma.

Nad on ka tähelepanu juhtinud tõsiasjale, et Valge Maja on korduvalt muutnud oma seletust, kuidas rünnak 11. septembril aset leidis. Algselt väitsid diplomaadid, et ilmselt oli tegemist spontaanse protestiga prohvet Muhamedi pilava internetivideo vastu, ent hiljem on ilmnenud, et suurt meeleavaldust konsulaadi juures ei toimunudki, hoopis kohalikud mässulised korraldasid USA-vastase terrorirünnaku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles