Baumgartner hüppas kapslist 39 kilomeetri kõrguselt ja ületas helikiiruse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Austria uljaspea Felix Baumgartner hüppas 39 kilomeetri kõrguselt ning sooritas hüppega kolm rekordit, seal hulgas ületas helikiiruse.

Felix Baumgartner transporditi tohutu õhupalliga USAs New Mexico osariigi kohal kosmose piirini, misjärel alustas ta pea ees alla sööstes vabalangemist. Eesmärgiks oli saada esimeseks inimeseks maailmas, kes ilma tehnika abita ületab vabalangemisel helikiiruse, ning see ka saavutati, vahendas AFP.

Esialgsete andmete kohaselt kestis vabalangemine 4 minutit ja 20 sekundit ning kiiruseks mõõdeti 1342,8 km/h, millega Baumgartner ületas helikiiruse. Lisaks püstitas Baumgartner ka kõige kõrgeima hüppe rekordi - kapslist viskus ta alla 39 045 meetri kõrguselt. Lisaks püstitati ka kõrgeima õhupallireisija rekord, mis täitus juba 34 668 meetri kõrgusel.

43-aastane Baumgartner ütles enne hüpet, et on puhanud ja hüppeks valmis. «Olen siin koos oma pere ja sõpradega, kes on ülitoetavad. Käin jõusaalis ja üritan end vormis hoida. Olen oma kodutöö ära teinud. Käinud kõikidel briifingutel meeskonnaga, keda ma usaldan,» ütles ta.

Kapsliga õhupall tõusis viimaks õhku Eesti aja järgi kell 18.30, kell 20.41 jõuti soovitud 37 kilomeetri kõrgusele.

Baumgartneril olid mõningad probleemid soojendusega kiivris ning seetõttu oli kahtluse all, kas mees üldse hüppab või mitte. Kell 20.43 aga otsustati, et Baumgartner ikkagi hüppab. Alternatiiv oleks olnud ta koos kapsliga Maa peale tagasi tuua.

Kell 21.08 sooritas Baumgartner hüppe 128 100 jala ehk 39,045 km kõrguselt. Kell 21.17 Eesti aja järgi puudutasid Baumgartneri jalad taas Maad.

Baumgartner ütles pressikonverentsil, et tahab olla järgmisele põlvkonnale inspiratsiooniks ning loodab, et saab ühel päeva ise olla nõuandjaks, kuidas enda rekordit purustada.

Veel ütles Baumgartner, et kogu ürituse juures oli tema jaoks eredaim hetk enne hüpet, kus ta seisis «maailma otsas». «Mõnikord tuleb minna väga kõrgele, et aru saada, kui väike sa oled.»

Red Bull Stratos missiooniks valmistuti seitse aastat ning enne tänast oli seda mitu korda erinevate probleemide tõttu edasi lükatud.

Esimest korda ületas helikiiruse täpselt 65 aastat tagasi 14. oktoobril Ameerika piloot Chuck Yeager.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles