Esialgseil andmeil võidutses Leedus Tööerakond

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu valijad.
Leedu valijad. Foto: SCANPIX

Esimeste uksesuu-küsitluste kohaselt sai Leedu tänases parlamendivalimiste esimeses ringis parima tulemuse Tööerakond, kes oli end ette rebinud seni favoriidiks peetud sotsiaaldemokraatidest.


BNSi ja RAITi korraldatud uksesuu-küsitlustele vastanuist tunnistas end Venemaal sündinud ärimehe Viktor Uspaskihhi juhitava Tööerakonna valijaiks 19,8 protsenti hääletamaskäinuist. Sotsiaaldemokraadid järgnesid 17,8 protsendiga. Kolmandal kohal oli senise peaministri Andrius Kubiliuse partei Isamaliit / Leedu Kristlikud Demokraadid 16,7 protsendiga.

Samas torkab selle uuringu tulemuste juures silma ka see, et 47 protsenti valimas käinud inimestest pole oma eelistust küsitlejale avaldanud.

Leedu valimisjaoskonnad pidi suletama kell 20.00, kuid et mitmel pool olid nende taha tekkinud järjekorrad, pikendati neist osade lahtioleku aega. Leedu poliitikaajakirjanike kinnitusel on selline viimasel minutil tunglemine jaoskondade juures tavatu.

Kella 19ks ehk tund aega enne ametlikku hääletuse lõppu oli valimas käinud 50,9 protsenti hääleõiguslikest Leedu kodanikest. Valimistel osalejate protsendi teeb sel korral eriti oluliseks asjaolu, et koos parlamendivalimistega toimub ka referendum uue tuumajaama ehitamise üle. Selle tulemus on kehtiv vaid siis, kui osalejate protsent ületab 50.

Täna toimunud esimene hääletusvoor otsustab, kuidas jaotub erakondade vahel Leedu seimi 141 kohast 70. Ülejäänud 71 jaotuse otsustab kahe nädala pärast peetav parlamendivalimiste teine voor, kus esimeses voorus rohkem hääli saanud kandidaadid võistlevad ringkonniti isikumandaatide pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles