Leedu Tööpartei juht lubab koalitsiooni sotside ning Korra ja Õiglusega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Uspaskihh
Viktor Uspaskihh Foto: SCANPIX

Esimeste küsitluste kohaselt Leedu parlamendivalimiste esimeses ringis enim hääli kogunud Tööerakonna liider Viktor Uspaskihh ütles BNSile, et tema eelistatuimad partnerid uues valitsuses oleksid sotsiaaldemokraadid ning omal ajal ametist taandatud presidendi Rolandas Paksase Korra ja Õigluse partei.


Venemaal Arhangelski oblastis sündinud Tööerakonna liider Viktor Uspaskihh saabus Leetu 1985. aastal. Kaks aastat hiljem lahutas ta end valgevenelannast abikaasast ja oma kahe lapse emast ning abiellus leedulannaga. 1991. aastal võttis ta Leedu kodakondsuse. Kuni 2000. aastani oli ta tegev peaasjalikult äris. Praeguseks on tema äriimpeeriumi nurgakiviks Venemaalt maagaasi importimisega tegelev firma.

2000. aastal sotsiaalliberaalide liikmena parlamenti pääsenud Uspaskihh asutas oma Tööerakonna aastal 2003. Kui 2006. aastal sattus tema erakond uurimise alla seoses kahtlaste tuluallikatega, suundus Uspaskihh Venemaale venna matustele ega naasnud sealt enne, kui alles 2007. aasta lõpus.

Ka Uspaskihhi soovitud koalitsioonipartneril Korra ja Õigluse partei liidril Rolandas Paksasel on olnud probleeme Leedu õiguskaitseorganitega. Tema sai õiguse seimi kandideerida tagasi alles 2011. aastal. Nimelt otsustas Euroopa Inimõiguste kohus siis, et Paksasele koos presidendiametist taandamisega määratud eluaegne parlamenti kandideerimise keeld on ülemäära karm ja seega kehtetu.

Parlamenti kandideerimise keelu sai Paksas aastal 2004, kui ta presidendiametist taandati. 2003. aastal kerkisid üles kahtlused, et Paksasel võib olla sidemeid Vene maffiaga. Taandati ta aga seoses ärimees Juri Borissovile seadusevastaselt kodakondsuse andmise, salastatud info lekitamise ja erastamistehingusse sekkumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles