Teadlased lahendasid rannast leitud hiiglasliku silma mõistatuse

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Mari Kamps
Copy
Hiiglaslik silm
Hiiglaslik silm Foto: SCANPIX

Loodusteadlased tegid kindlaks, et Florida liivarannast leitud hiiglaslik silm kuulub mõõkkalale.

Rootsi Lundi ülikooli bioloogia teaduskonna professor Dan-Eric Nilsson rääkis uudisteagentuurile TT antud intervjuus, et ilma mingi kahtluseta on tegemist mõõkkala silmaga.

Pompano Beachilt leitud silma läbimõõt on 9 sentimeetrit, ümbermõõt 27 sentimeetrit. Nii suuri silmi on vaid vaaladel, mõõkkalal ja hiidkalmaaril, jutustas teadlane.

Hiidkalmaari silm eraldamisele vastu ei pea, sellest jääb alles justkui vedel kilekott, kirjeldas teadlane.  

Vaalade silmad sarnanesid leiuga enim, kuid oluliseks erinevuseks oli sinine vikerkest. Neid vaaladel pole, kuid selline iiris on mõõkkaladel, jutustas Nilsson.

Professori sõnul on ihtüoloogid e-posti vahendusel pidanud vilgast arutelu silma päritolu kohta. Nõupidamise lõpptulemus on selge. Tegemist pidi olema täiskasvanud, enam kui kolm meetrit pika mõõkkalaga.  

Võimatu on aga öelda, kuidas üksik silma liivarannale sattus. Nilssoni sõnul ei tungi silmamuna koopast niisama lihtsalt välja. Tõenäoliselt jäi kala kinni kalurite püünisesse. Kalamees on mingil põhjusel silma peast eraldanud, see sattus hiljem merre ja lained uhtusid silma rannale.  

Mõõkkalade nägemisvõime on väga hästi arenenud, rääkis Nilsson Saksa ajalehele Welt. Nad suudavad näha täpselt enam kui saja meetri kaugusele ja seda hoolimata tõsiasjast, et ujuvad kiirusega 60 kilomeetrit tunnis. Kala suudab soojendada oma silmi, et näha kaugel olevat saaki ka külmas vees.

Tagasi üles