Politkovskaja mõrva eeluurimine lõpetati

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Politkovskaja
Anna Politkovskaja Foto: SCANPIX

Vene ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrva puudutava järjekordse kriminaalasja eeluurimine lõpetati ning juhtunuga seoses esitati süüdistus viiele inimesele.

«Uurimismeeskond kogus piisavalt tõendeid. Täna kuulutatakse eeluurimine lõppenuks ning teavitatakse sellest süüdistatavaid,» märkis Venemaa uurimiskomitee ametlik esindaja Vladimir Markin uudisteagentuuri RIA Novosti vahendusel.

Markini sõnul selgus uurimise käigus, et üks kahtlusalustest, Lom-Ali Gaitukajev, lõi ja juhtis kuritegelikku rühmitust, mis Kremli-kriitilise ajakirjaniku mõrva korraldas. Mõrva pani toime aga Tšetšeeni päritolu Rustam Mahmudov, kes sai Politkovskaja asukoha kohta infot oma kahelt vennalt Džabrail ja Ibragim Mahmudovilt.

Viies kahtlusalune on endine miilitsatöötaja Dmitri Pavljutšenkov, kes on tunnistanud, et andis Politkovskaja tapjatele Kremli-kriitilise uuriva ajakirjaniku aadressi ning hankis neile ka relvad, millega mõrv toime pandi.

Ka andis Pavljutšenkov oma toonastele alluvatele miilitsas käsu Kremli poliitika ja Tšetšeenia sõja kritiseerijana tuntud Politkovskajat jälgida, selgitamata, et tegu pole ametiülesandega.

Tšetšeenia sõja kritiseerijana tuntud Politkovskaja, kes sattus Kremli ametlike seisukohtadega vastuollu ja kirjutas võimude pahameele pälvinud raamatu «Putini Venemaa», lasti maha toonase ja tänavu uuesti presidendiks saanud Vladimir Putini sünnipäeval 7. oktoobril 2006 oma kodumaja liftis.

Tema mõrv vapustas kogu maailma ja tõstatas taas teema ajakirjandusvabaduse puudumisest ja tellimusmõrvade jätkumisest Venemaal. Kreml on seotust mõrvaga eitanud, kuid ajakirjaniku mõrva lahendamine pole edenenud.

Ajakirjaniku kuuendal surma-aastapäeval ütlesid Politkovskaja lähedased, et uurimine pole aga kuhugi jõudnud. «Meile, kannatanutele, pole tellija selge ega teada. Meie arvates pole uurimine tellija osas mitte kuhugi liikunud,» ütles ajakirjaniku poeg Ilja Politkovski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles