Roomas vaetakse kriisi lahendusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD peasekretär Angel Gurria täna Roomas.
OECD peasekretär Angel Gurria täna Roomas. Foto: AFP / Scanpix

Roomas eile alanud G8 riikide nn sotsiaalsel nõupidamisel hoiatas Maailma Majanduskoostöö- ja Arenguorganisatsioon (OECD), et majanduskriisi süvenedes ähvardab maailma laiaulatuslik ühiskondlik kriis.


Maailma arenenuimad riike ühendava OECD peasekretäri Angel Gurria sõnul peavad arenenud maad suurendama ühiskondlikku tugivõrgustikku. «Me ei tohi enam arvata, et saame iseennast päästa ilma teisi aitamata,» lausus Gurria täna AFP teatel ning lisas, et OECDsse kuuluva 30 riigi majandustoodang langeb tänavu 4,3 protsendi võrra.

Sünged on ka väljavaated maailma tööjõuturul. Töötuse tase, mis tunamullu oli OECD riikides 5,6 protsenti, jõuab järgmise aasta lõpuks kahekohalise näitaja ligidale kõikjal peale Jaapani.

Ainuüksi Ühendriikides on alates 2007. aasta detsembrist kadunud 4,4 miljonit töökohta. Kuigi keskmine töötusemäär on praegu 8,1 protsenti, on see teatud piirkondades ja ühiskonnagruppides märgatavalt kõrgem. Näiteks rassivähemuste ja noorte seas ulatub töötus 20 protsendini.

IMFi juht Dominique Strauss-Kahn hoiatas eelmisel nädalal, et töötuse järsk suurenemine võib vallandada rahutusi, ohustada teatud riikides demokraatiat ning koguni sõja valla päästa.

Lisaks G8 riikidele on homme lõppevale foorumile kutsutud Hiina, India, Brasiilia, Mehhiko, Lõuna-Aafrika ja Egiptus, mis esindavad maailma suurimaid arenguriike ühendavat G14 blokki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles