ELi tervishoiuvolinik astus kahtluse tõttu tagasi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Dalli.
John Dalli. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu tervise- ja tarbijaküsimuste volinik John Dalli astus mõjuvõimuga kauplemise kahtluse tõttu tagasi.

BBC teatel uuris euroliidu pettusevastane amet Olaf Rootsi tubakatootja Swedish Match mais tehtud kaebust, mille kohaselt mõjutas Dalli tubakatootjate kasuks Euroopa Komisjonis välja töötatavat uut tubakaseadust.

Uurimise käigus leidis Olaf kinnitust sellele, et Malta ärimees püüdis kasutada ära sidemeid rahvuskaaslasest volinik Dalliga, et mõjutada endale sobival moel ELis praegu välja töötatavat uut tubakaseadust.

Väidetavalt olevat sama ettevõtja pakkunud Swedish Matchile võimalust, et võib mõjutada tulevases tubakaseaduses kõigis ELi riikides välja arvatud Rootsis kehtivat ekspordikeeldu mokatubakale. Tehingut ei toimunud ning Swedish Match pöördus Olafi poole.

Olaf ei leidnud kindlaid tõendeid selle kohta, et Dalli oleks juhtunuga otseselt seotud, kuid samas möönis amet, et volinik oli juhtunust teadlik.

Kuigi Dalli eitas süüdistusi, teavitas ta komisjoni presidenti José Manuel Barrosot tagasiastumisest, mis kohe ka jõustus. Kuniks Malta võimud esitavad uue volinikukandidaadi, täidab Dalli tööülesanded komisjoni asepresident Maros Sefcovic.  

Olafi lõppraport ja selle soovitused saadeti aga Malta kohtuvõimudele ja nüüd on nende otsustada, kas ja kuidas asjaga edasi minnakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles