Bin Ladeni endine autojuht võitis kohtus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2008. aasta kohtujoonistus Salim Hamdanist.
2008. aasta kohtujoonistus Salim Hamdanist. Foto: SCANPIX

USA apellatsioonikohus tühistas terrorismi materjaalses toetamises süüdi mõistetud Osama bin Ladeni endise autojuhi Salim Hamdani kohtuotsuse.

USA Guantánamo sõjatribunal mõistis Hamdani 2008. aasta augustis viieks ja pooleks aastaks vangi terrorismi «materiaalse toetamise» eest, kuid mõistis ta õigeks karmimas, terrorismivandenõu süüdistuses.

Kuna 2001. aastal Afganistanis tabatud ja seejärel  Guantánamosse toimetatud Hamdam oli kurikuulsas vangilaagris jõudnud veeta juba seitse aastat, loeti tema karistus ära kantuks, ta vabastati ning praegu elab ta Jeemenis.

Eile leidis aga USA Columbia ringkonna apellatsioonikohus, et kohtu toonane otsus oli õigustühine. Kohtu sõnul pani Hamdan kuriteo toime ajavahemikul 1996-2001, kuid süüdi mõisteti ta 2006. aastal jõustunud seaduse alusel, mis terrorismi materiaalse toetamise karistatavaks muutis.

Vaatlejate sõnul võib kohtu otsusel olla oluline mõju ka teistele juhtumitele, mis puudutavad terrorismi materiaalset toetamist.

Jeemeni kodanikust Hamdan oli esimene isik, kes astus USA sõjakuritegude kohtu ette pärast Teist maailmasõda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles