Liibüa lähedal uppus kaks põgenikelaeva

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüast üle mere Lampedusa saarele jõudnud paadipõgenikud.
Liibüast üle mere Lampedusa saarele jõudnud paadipõgenikud. Foto: SCANPIX

Liibanoni ametnike kinnitusel läks riigi ranniku lähedal kahe päeva jooksul põhja kaks meresõidualust, millel viibisid sajad Itaaliasse jõuda üritanud Aafrika migrandid.


Hukkunud on senistel andmetel paarkümmend inimest, ent veel paljud on teadmata kadunud, vahendas Reuters.

Esimeses uppunud paadis oli ametnike sõnul 253 inimest ning praeguseks on leitud 21 surnukeha, ülejäänute saatus pole selge. Teisest uppunud paadist päästeti 23 merehädalist, ent väidetavalt jäi veel 342 inimest kadunuks.

«Laevaõnnetused juhtusid viimase kahe päeva jooksul ja päästeoperatsioonid jätkuvad,» ütles üks oma nime avaldamast keeldunud ametnik. Liibüa võimude teatel oli hukkunute seas nii araablasi kui ka teiselt poolt Saharat tulnud põgenikke.

Egiptuse uudisteagentuur MENA vahendas selle riigi välisministeeriumi andmeid, mille kohaselt oli Liibüa rannikul hukkunute seas vähemalt kümmekond egiptlast. Esimene laev läks põhja mõnekümne kilomeetri kaugusel rannikust.

Liibüa ametniku sõnul on neil infot veel kahest ranniku lähedal triivivast paadist, mille täpne olukord ja reisijate arv pole teada, vähemalt üks alus läks merele Sidi Belali juurest, teiste päritolu ei osatud Reutersile öelda.

AFP vahendas aga kohaliku eraajalehe Oea andmeid, et Tripoli eeslinnast Sidi Belalist lahkus kolm põgenikelaeva teadmata arvu illegaalsete rändajatega. Liibüa siseministeeriumi teatel päästis üks Itaalia tanker esmaspäeval merelt 350 illegaalset migranti.

Põhja-Aafrikast üritab üle mere Euroopasse jõuda massiliselt Aafrika pagulasi. Liibüast saabub igal aastal sadu tuhandeid illegaale, kes üritavad juhutöödega piisavalt raha teenida, et endale koht mõnes üle Vahemere seilavas inimsmugeldajate paadis osta.

Itaalia sõlmis hiljuti Liibüaga leppe koostöö tugevdamiseks, et peatada suurt põgenike tulva, mille alusel tehakse mais algust ühise patrullimisega Vahemere selles osas.

Sitsiilia rannikult ja Lampedusa saarelt tabati alles pühapäeval kokku rohkem kui pool tuhat illegaalset Aafrika sisserändajat. Itaalia siseministeeriumi andmetel aga maabus ainuüksi eelmisel aastal riigis peaaegu 37 000 võõramaalast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles