Pildid Smolenski ohvritest sattusid internetti

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TU-154 rusud Smolenski lähedal.
TU-154 rusud Smolenski lähedal. Foto: SCANPIX

Poola kutsus Venemaad üles uurima, kuidas sattusid 2010. aastal Smolenski lennukatastroofis hukkunutest sündmuspaigal ja surnukuuris tehtud pildid internetti.

Vene veebiaadressidel ilmunud piltide hulgas on ka foto, millel väidetavalt kujutatakse 96 inimelu nõudnud lennuõnnetuses hukkunud president Lech Kaczyński surnukeha, vahendas uudisteagentuur AFP.

Pole teada, kes on piltide autor, kuid Poola raadio teatel võisid fotod teha kas Vene sõdurid, tuletõrjujad või teised ametnikud, kes õnnetuspaigas viibisid.

Osa portaale on lasknud pildid eemaldada, kuid need on hiljem ilmunud ka USA, Ukraina ja Saksa portaalides. Ükski Poola väljaanne pole pilte avaldanud ja võimud on kutsunud seda mitte tegema.  

Poola välisministeerium kutsus piltide kohta aru andma ka Vene suursaadiku, kellele Poola diplomaadid avaldasid internetis avaldatud piltide üle nördimust.

«Poola ootab Vene võimudelt otsusekindlat tegutsemist, juhtunu kohta uurimise alustamist ja lekitajate vastutusele võtmist,» seisis Poola välisministeeriumi avalduses.

«Kellelgi pole õigust riivata ohvrite perede, sõprade ja töökaaslaste tundeid,» märkis Poola välisminister Radoslaw Sikorski, kelle sõnul tekitavad õnnetuse kohta levivad vandenõuteooriad poolakate vahel erimeelsusi. «Me ei luba sellel juhtuda,» lisas Sikorski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles