Läti kaitseminister: skepsis uue tuumajaama suhtes teenib Venemaa huve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ignalina (Visaginase) tuumajaam suleti 2009. aastal, Leedu plaanib suletud jaama kõrvale uut.
Ignalina (Visaginase) tuumajaam suleti 2009. aastal, Leedu plaanib suletud jaama kõrvale uut. Foto: SCANPIX

Skeptiline suhtumine Visaginase tuumaelektrijaama projekti, mida leedulased referendumil ilmutasid, teenib Venemaa huve, ütles Läti kaitseminister Artis Pabriks kolmapäeval.

Tema sõnul leiab Leedu end keerulisest olukorrast, sest nõukogudeaegse Ignalina tuumajaama olid nad julgeoleku ja keskkonnakaitse huvides sunnitud sulgema. Teades, et Leedul on tuumaenergia tootmise potentsiaal, on soov uus tuumajaam ehitada igati loogiline, tõdes Läti minister.

«Samas eksisteerivad teiste riikide majanduslikud ja poliitilised huvid. Venemaa majanduslikud ja poliitilised huvid näiteks käivad käsikäes, kui rääkida Baltimaadest.»

Pabriks tuletas meelde, et Venemaal ja Valgevenel on plaan ehitada kaks tuumajaama - Kaliningradi ja Valgevenesse. Kolmanda jaoks ei pruugi nii väikses piirkonnas ruumi jätkuda.

«See tähendab, et majanduslikust vaatepunktist, kui need kaks tuumajaama ehitatakse, ei ole kolmanda jaoks ruumi. Poliitiliselt on selge, et kui Venemaal ja Valgevenel õnnestub oma jaamad esimesena ehitada, jäävad Balti riigid Venemaa energiavarudest sõltuma. See tähendab ka poliitilist mõju. Seega on ilmne, et Leedu uue tuumajaama referendumi tuleumused on Venemaa huvides.»

Pabriks seletas, et see ei tähenda, nagu oleks üle 60 protsenti Leedu elanikest, kes tuumajaama vastu hääletasid, lasknud end sihilikult Venemaa huvidest mõjutada. Liiatigi võib Leedu valitsus otsustada, et ta ei arvesta referendumitulemusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles