Bulgaarlane: Baumgartner varastas minu hüppe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner Foto: SCANPIX

Austrias Viinis elava bulgaarlase sõnul varastas austerlane Felix Baumgartner ta rekordilise hüppe, mis olevat tegelikult tema idee olnud.

Baumgartner tegi möödunud pühapäeval vabalangemise 39 kilomeetri kõrguselt, edastab croatiantimes.com.

Bulgaaria päritolu Ivan Trifonov kinnitas väljaandele Austrian Kurier, et tegelikult oli tema hüppeprojekti taga.

«Mul on Baumgartneri õnnestumise üle hea meel, kuid see on minu projekt,» väitis Trifonov.

Trifonovi sõnul pidas ta kolmel korral läbirääkimisi Red Bulliga, kuid tal ei õnnestunud seda firmat oma hüppeprojekti kaasata.

Bulgaarlase väitel oli tal 1992. aastal plaanis teha vabalangemine 50 kilomeetri kõrguselt  ning saavutada ülehelikiirus.

Trifonovi sõnul kohtus ta Baumgartneriga Salzburgis 2005. aastal ning ta paljastas talle oma plaani. Baumgartner lubas tagasi helistada, kuid ta ei teinud seda kunagi.

Trifonov, kes siis pidas end stratosfäärihüppe jaoks juba liiga vanaks, lootis, et Baumgartner võtab ta oma meeskonda konsultandiks.

Red Bulli teatel on stratosfäärihüppe ideed arendatud üle 50 aasta. Hüppeprojekte on välja pakutud palju, kaasa arvatud Trifonovi oma. Red Bulli kinnitusel ei olnud see aga selline, mida oleks saanud ellu viia.

Ivan Trifonov kuulus rühma, mis lendas kuumaõhupalliga esimesena üle Antarktika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles