Ajaleht: Bäckmanil oli hooldusõigusvaidlus venelannast ekselukaaslasega

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Bäckman Tallinnas 2008. aasta septembris.
Johan Bäckman Tallinnas 2008. aasta septembris. Foto: Toomas Huik

Vene-Soome suhteid pingestav Johan Bäckman, keda laiem avalikkus teab Soomes elavate venelastest emade eestkõnelejana, on üritanud kohtute kaudu saada endale tütre hooldusõigust selle venelannast emalt.

Bäckmanil elas 2000ndate alguses koos Nõukogude Liidust pärit naisega, kes oli asunud Soome elama 1990. aastal, kirjutab tänane Ilta-Sanomat.

Nad läksid lahku tüliga ja seda juba enne ühise lapse sündi 2004. aastal. Bäckman nõudis 2006. aastal kohtu kaudu ühist hooldusõigust ja tahtis, et laps tuleks tema juurde elama. Naine aga ei olnud sellega nõus.

Naise väitel on oli nende koostööl mitmeid takistusi. Neist üheks oli Bäckmani «eitav suhtumine naise rahvuslikku päritolusse», seisab kirjas ringkonnakohtu dokumentides. Ema ja lapse kodune keel oli vene keel.

Aastal 2007 nõudis Bäckman endale tütre ainuhooldusõigust, kuid Joensuu ringkonnakohus otsustas jätta lapse emale. Bäckmani endine elukaaslane oli enne seda läinud koos tütrega elama Itaaliasse.

Ida-Soome ringkonnakohus ei muutnud otsust aastal 2010. Mingeid muudatusi ei teinud kohus ka 2011. aastal, kui Bäckmani hagi arutati viimast korda.

Bäckman on Vene meediale väitnud, et Soome ametnikud peavad venelastest emade vastu lausa sõda. Soome lastekaitset on ta kirjeldanud Venemaal kui poliitilist terrorit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles