Medvedev kaardistas teed Vene-USA suhete parandamiseks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev töölaua taga kirjutamas.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev töölaua taga kirjutamas. Foto: RIA Novosti/REUTERS

Washington Postis täna arvamusartikli avaldanud president Dmitri Medvedevi arvates peaksid Venemaa ja USA oma suhted taastama ja tegema koostööd võtmetähtsusega maailma asjades.


Medvedev märkis, et ei Venemaa ega USA saa omavahelistes suhetes sallida «triivimist ja ükskõiksust», vahendas Reuters.

Kahe suurriigi suhted külmusid eelmisel aastal erimeelsuste pärast Euroopasse rajatava raketikilbi küsimuses ja sõja tõttu Gruusia separatistlike alade pärast.

USA kahtlustab endiselt Moskvat tihedates sidemetes tuumaambitsioonidega Iraaniga ning Venemaa omakorda üritab tõrjuda NATO laienemist oma piiride lähedale Ukrainasse ja Gruusiasse.

«Ma usun, et selliste takistuste headelt suhetelt eemaldamine oleks meie maadele kasulik,» kirjutas president, kelle sõnul tuleb põhimõtteliselt «mürgine aktiva» eemaldada, et parandada negatiivset bilanssi.

Medvedev peaks kohtuma uue USA presidendi Barack Obamaga juba homme enne G20 tippkohtumise algust Londonis ning ta kinnitas, et ta on valmis suhteid uuesti üles ehitama.

Venemaa presidendi sõnul näitasid kirjad, mida ta oma Ühendriikide kolleegiga juba on vahetanud mõlemapoolset valmisolekut suhete arendamiseks pragmaatilisel ja asjalikul moel.

«Kõigepealt peaksime me nõustuma, et oma ühisest negatiivsest pärandist ülesaamine on võimalik vaid võrdsust ja vastastikku kasu tagades,» tähendas ta.

Medvedev tõi välja ka mitu võimalikku valdkonda koostöös, nende seas Afganistani, kus USA juhtimisel võideldakse Talibani vastu.

Samuti nõustus ta sellega, et desarmeerimisest peab saama viivitamatu prioriteet.

1991. aastal kahe suurvõimu vahel sõlmitud strateegilise relvastuse piiramise lepe START aegub juba detsembris ning seni kõnelusi uue leppe sõlmimiseks pidurdanud erimeelsused.

Moskva ja Washington võiksid Medvedevi arvates aidata juhtida pingutusi ka universaalsete reeglite ja distsipliini kehtestamiseks finantssüsteemis.

«Maailm ootab Venemaalt ja Ühendriikidelt energilisi samme, et luua usalduse ja hea tahte kliimat üleilmses poliitikas, mitte roiduda tegevusetult ja tagasitõmbunult,» kirjutas ta. «Me ei saa nende ootuste täitmisel ebaõnnestuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles