Tšetšeenia väekomandöri surma ümber valitseb suur segadus

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene relvajõudude peastaabile otse allunud kurikuulsa Tšetšeenia eliitpataljoni Vostok komandör Sumil Jamadajev dateerimata fotol.
Vene relvajõudude peastaabile otse allunud kurikuulsa Tšetšeenia eliitpataljoni Vostok komandör Sumil Jamadajev dateerimata fotol. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Araabia Ühendemiraatides nädalavahetusel väidetavalt tapetud kurikuulsa tšetšeeni väekomandöri Sumil Jamadajevi suremise või mittesuremise ümber valitseb endiselt segadus, sest meediani on erinevatest allikatest jõudnud väga vastakas informatsioon.


Ehkki politsei allikatest teatati juba eile, et laupäeval Dubai ühe luksusresidentsi parklas ilmselt atentaadi ohvriks langenud tšetšeen suri, kinnitavad mehe sugulased, et ta on vaid raskelt haavatud, aga veel elus, vahendas AFP.

Interfax kirjutas veel öösel, et endine väekomandör on pigem elus kui surnud, kuigi kindlaid tõendeid polnud agentuuril kummagi versiooni kohta. Dubai politseiülem kinnitas kohalikule ajalehele Gulf News veel täna, et tema andmetel tšetšeen suri.

RIA Novosti sai ühelt allikalt teada, et isegi surnukeha on juba antud üle tema vennale. Sulim Jamadajevi vend Isa seevastu kinnitas ajalehele Kommersant hoopis, et ohver tuli eile haiglas teadvusele, samas kui tema naine Milena ütles, et mees on elus, kuid raskes seisundis.

Araabia Ühendemiraatides on hukkunu nimeks ametlikult teatatud Sulaiman Madov ning ametlikult pole kinnitatud, et see on Sulim Jamadajev, ehkki meedia andmetel kandis viimane just sellele nimele välja antud Vene passi, mida on kinnitanud ka mõned ametnikud.

Dubais resideeriv Vene peakonsul Sergei Kranogor teatas täna samuti politseile ja haiglale viidates, et kodanik, keda laupäeval rünnati, on surnud, kuid tema sõnul pole teada, kas hukkunu oli just Jamadajev, sest veel pole nähtud ei ohvri passi ega surnukeha.

Vene välisministeerium lubas uurimisel tähelepanelikult silma peal hoida. Moskvasse saabus aga täna varem kavandatud visiidile Araabia Ühendemiraatide peaminister ja Dubai valitseja Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Tšetšeeni iseseisvuslaste leeris kunagi võidelnud Sulim Jamadajev vahetas pool 1990. aastate lõpus ning tõusis kurikuulsa GRU eliitpataljoni Vostok komandöriks. 2005. aastal sai ta ka Venemaa kangelase aunimetuse.

Eelmisel aastal aga saadeti ta erru pärast ägenenud võimuvõitlust Moskvast määratud tšetšeenide liidri Ramzan Kadõroviga, kes tahtis kõiki jõustruktuure vabariigis oma kontrolli alla koondada.

Vene võimukoridorides liigub praegu juba ringi plaan tühistada Tšetseenias aastaid kehtinud terroritõrjerežiim, misjärel kaotatakse ka GRU eripataljonid Vostok ja Zapad lõplikult. Seda kava toetab ka president Dmitri Medvedev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles