Vihane Wałęsa ähvardab Poolast lahkuda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola endine president ja Nobeli rahupreemia laureaat Lech Wałęsa.
Poola endine president ja Nobeli rahupreemia laureaat Lech Wałęsa. Foto: AP / Scanpix

Poola endine president Lech Wałęsa ähvardas loobuda Nobeli rahupreemiast ja lahkuda riigist, kuna teda seostatakse taas kord kommunistliku salateenistuse (SB) abistamises.


«See pole aprillinali. See on absurdne pisitrükis, mida demokraatlik riik ei peaks lubama,» ütles ärritunud Wałęsa uudisteagentuurile AFP antud telefoniintervjuus.

Hiljuti ilmus Poolas 24-aastase üliõpilase Paweł Zyzaki sulest raamat, milles ta kirjeldab ametiühinguliikumise Solidaarsus (Solidarność) liidri tegevust kommunistliku eriteenistuse informaatorina.

Wałęsat on ka varem ilmunud teostes süüdistatud koostöös kommunistliku salateenistusega. Wałęsa on kõik taolised süüdistused tagasi lükanud ja ka riigi kohus on leidnud, et endine riigipea polnud julgeolekuagent.

Muu hulgas kinnitab Zyzak, et kaheksa lapse isal Wałęsal on ka abieluväline laps.

Wałęsa kirjutas oma blogis, et ta on tõsiselt solvunud ja ei kavatse osaleda kommunistliku režiimi kokkuvarisemise 20 aastapäeva pidulikul tseremoonial. Pettunud Wałęsa avaldas valmisolekut loovutada la kõik oma autasud ning lisas, et kaalub ka riigist lahkumist.

Teiste aumärkide seas on endisel presidendil ka Eesti riigipealt saadud Maarjamaa Risti I klassi teenetemärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles