Poola välisminister näeks Venemaad meelsasti NATO ridades

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski. Foto: AP / Scanpix

NATO uueks peasekretäriks pakutud Poola välisminister Radosław Sikorski avaldas seisukohta, et Venemaal tuleks ühel heal päeval lubada liituda alliansiga, kui selleks on kõik tingimused täidetud.


«Meil on Venemaad vaja Euroopa ja maailma probleemide lahendamiseks. Sellepärast leiab ma, et oleks hea, kui Venemaa liituks NATOga,» ütles konservatiivsete vaadetega Sikorski eilsel debatil Toruńi ülikoolis.

Gazeta Wyborcza kirjutas, et ta seadis siiski võimalikule Venemaa liikmesusele ranged tingimused. «Selleks on nõutav mitte ainult süsteemi demokratiseerimine, vaid ka tsiviilkontrolli kehtestamine armee üle ja vajadus vaigistada piiritülid,» rõhutas minister. Hiljem täpsustas ta, et praegu Venemaa ei vasta neile tingimustele.

Sikorski kommenteeris pärast ajalehele, et tema sõnu tuleks vaadelda laiemas alliansi «lahtiste uste» poliitika kontekstis, mitte üleskutsena Venemaale liitumiseks. Ta lisas, et seni pole Moskva andnud mingeid märke soovist seda teha. Suurem osa venelasi vaatab NATO leeri suunas endiselt kahtlustava pilguga, ehkki Külm sõda lõppes kahe aastakümne eest, vahendas Reuters.

«Me hoolime Venemaa demokratiseerimisest, selle maa muutmisest täielikult ettearvatavaks, et muutuks tema suhtumine naabritesse. See tähendaks ka Poola ja kogu maailma julgeoleku suurendamist,» ütles Sikorski, kes on varem olnud Moskva suhtes vägagi kriitiliselt meelestatud.

Poola kommentaatorite sõnul on Sikorski toon muutunud Venemaa suhtes mõõdukamaks pärast seda, kui ta tõusis välisministriks. Selle põhjuseks peetakse nii kahe riigi tihedaid kaubandussidemeid kui ka võimalust kandideerida NATO uueks peasekretäriks.

Saksamaa ja Prantsusmaa on teda pidanud selle ameti jaoks liiga Vene-vaenulikuks, arvestades viimase aja katseid suhteid Moskvaga üles sulatada. NATO peasekretäri kohale kandideerijatest on praegu ilmselt parimad võimalused hoopis Taani peaministril Anders Fogh Rasmussenil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles