Leedu presidendiks pürgib ka poolakate esindaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu presidendivalimised toimuvad mais.
Leedu presidendivalimised toimuvad mais. Foto: Reuters / Scanpix

Leedu presidendiks pürgiva Valdemaras Tomaševskise valimisstaap esitas täna keskvalimiskomisjonile ligi 37 000 tema toetuseks kogutud allkirja.


Tomaševskise kandidatuuri seadis valimistele üles Leedu Poolakate Valimisaktsioon ja teda toetas allkirjaga 36 981 inimest, vahendas uudisteagentuur BNS.

Allkirjalehed on keskvalimiskomisjonile juba üle andnud erakonda Kord ja Õiglus esindav Valentinas Mazuronis, sõltumatu kandidaadina esinev erukindral Česlovas  Jezerskas, Euroopa Komisjoni volinik Dalia Grybauskaitė, Sotsiaaldemokraatliku Partei liider Algirdas Butkevičius, Tööerakonna kandidaat Loreta Graužinienė .

Presidendiks pürgijad registreeritakse kandidaadiks juhul, kui nad on 2. aprilliks esitanud vähemalt 20 000 toetusallkirja. Seejärel on keskvalimiskomisjonil kümme päeva aega andmete kontrollimiseks.

Kandidaadiks registreeritute nimed avaldatakse 17. aprillil ning siis antakse start valimiskampaaniale.

Presidendivalimised toimuvad 17. mail. Vajaduse korral toimub teine voor 7. juunil samaaegselt Euroopa Parlamendi valimistega.

Viimaste arvamusküsitluste järgi on kõige populaarsem kandidaat eurovolinik Grybauskaitė, kelle lähimaks konkurendiks on seimiliige Mazurionis.

Leedu presidendiks võidakse valida vähemalt 40-aastane Leedu sünnijärgne kodanik, kes on vähemalt viimased kolm aastat Leedus elanud ning kellel on õigus saada valitud seimiliikmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles