Punaste khmeeride timukas palus vabandust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodžas kunagi kardetud punakhmeeride vanglaülem Kaing Guek Eav ehk Duch tribunali ees.
Kambodžas kunagi kardetud punakhmeeride vanglaülem Kaing Guek Eav ehk Duch tribunali ees. Foto: Reuters / Scanpix

Kambodža rahvusvahelise tribunali ette tuhandete inimeste surmas süüdistatuna toodud verise punaste khmeeride režiimi vanglaülem võttis süü omaks ja palus ametlikult andestust, kuid kinnitas samas, et ta täitis vaid kõrgemate ülemuste käske.

Kaing Guek Eav, kes on paremini tuntud kui Duch, tunnistas täna, et ta on vastutav kolme aastakümne eest kurikuulsas Tuol Slengi julgeolekuvanglas S-21 toime pandud kuritegude, eriti piinamiste ja hukkamiste eest, vahendas Reuters.

«Kas ma saaks andeks paluda režiimis ellujäänutelt ja ohvrite sugulastelt, kellele kallid inimesed hukkusid. Ma tahaks teilt andestust,» ütles ta tribunali viieliikmelise komisjoni ees protsessil, mida avalikus galeriis jälgisid pealt kunagised kannatajad.

66-aastane endine matemaatikaõpetaja, kes maoistlikust minevikust hoolimata on nüüd hakanud tõsiusklikuks kristlaseks, kinnitas neile, et ta kahetseb verise režiimi kuritegusid. Enda sõnul täitis ta vaid punakhmeeride kõrgete liidrite korraldusi ja kartis oma pere pärast.

«Ma olen üksi vastutav selle kuriteo eest, aga ma olen lihtsalt patuoinas - isik, kellel oli osa tapmistes,» rääkis mees kohtule, mille ees teda süüdistati 14 000 inimese hukkumises mõne aasta jooksul.

Duch saab ilmselt ise võtmetunnistajaks peagi järgnevatel teistel protsessidel kõrgemate punakhmeeride üle, kelleks on kunagine «vend nr. kaks» Nuon Chea, režiimi ekspresident Khieu Samphan, endine välisminister Ieng Sary ning viimase naine.

Kõik nad eitavad oma süüd. Süüdimõistmise korral ähvardab kõigi aegade ühe veriseima režiimi juhte minimaalselt viie ja maksimaalselt eluaegne vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles