USA loobub terminist terrorismivastane sõda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär Hillary Clinton.
USA riigisekretär Hillary Clinton. Foto: Reuters / Scanpix

USA riigisekretäri Hillary Clintoni kinnitusel ei kasuta president Barack Obama administratsioon enam terminit terrorismivastane sõda.


Hollandi linnas Haagis toimuvale rahvusvahelisele konverentsile teel olnud Clintoni sõnul ei kasuta Obama administratsioon enam vastuolulist terminit, vahendas AFP. «Ma arvan, et see räägib iseenda eest,» täpsustas Clinton.

«Ma pole selle kasutamise osas mingeid juhiseid saanud. Seda lihtsalt ei kasutata».

Mõiste võttis 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel kasutusele endine USA president George W. Bush, kes alustas kodus ja võõrsil laiaulatuslikku kampaaniat edasiste terroriaktide vältimiseks. Valge Maja põhjendas terminiga Iraaki tungimist, Kuubal Guantánamo sõjaväevangla asutamist ja CIA salavanglate loomist välismaal.

Kahe nädala eest teatas administratsioon, et on loobunud ka vastuolulisest terminist vaenlase võitleja (enemy combatant), mis võimaldas terrorismikahtlusega isikuid ilma kohtumõistmiseta vangistuses hoida.

Lisaks lubas Obama lõpetada terrorismis kahtlustatavate vangide ülekuulamisel kasutatud uputamist imiteeriva jõumeetodi kasutamise ja sulgeda käesoleva aasta jooksul kurikuulsa Guantánamo kinnipidamisasutuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles