Venemaa katsetas kaht ballistilist raketti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Topol-M Moskvas Punasel väljakul
Topol-M Moskvas Punasel väljakul Foto: SCANPIX

Venemaa katsetas täna kaht tuumavõimelist ballistilist raketti, jätkates nende tõhususe testimist ajal, mil suhted Ühendriikidega on raketikilbi ja teiste küsimuste tõttu pingestumas.

Venemaa kaitseministeerium ja mereväe ametnikud ütlesid, et raketid Topol ja R-29R tulistati välja maa-alusest punkrist ning vee all asuvalt allveelaevalt riigi vastasosades – loodes ja Kaug-Idas.

Mõlema raketi lõhkepead lendasid üle 6000 kilomeetri vastassuunas, enne kui tabasid «Topoli usaldusväärsuse hindamine näitab, et selle ekspluatatsiooniaega võib tulevikus pikendada,» teatas kaitseministeerium.

Mereväeametnik ütles Interfaxile, et allveelaevalt toimunud raketikatsetus näitas raketi «tõhususe kõrget taset».

Ametnik lisas, et allveelaevalt toimunud katsetus oli esimene sellelaadne käesoleval aastal.

Venemaa on ainus riik, mis kontinentidevahelisi ballistilisi rakette katsetab, planeerides katsetusi sageli ajale, mil diplomaatilised pinged USAga kasvavad.

Moskva vastutab jätkuvalt NATO poolt Euroopasse kavandatavat raketikilpi, samuti on viimasel aastal vaielnud Washingtoniga oma inimõigusalaste kohustuste ja demokraatlike reformide üle. Erimeelsuste allikaks on ka Venemaa toetus Süüria presidendile Bashar al-Assadile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles