Moskva võidupüha paraadil osaleb 9000 sõdurit

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9. mai paraad möödunud aastal.
9. mai paraad möödunud aastal. Foto: AFP / Scanpix

Vene Föderatsiooni relvajõudude esindaja teatel osaleb 9. mail Moskvas toimuvatel võidupüha pidustustel 9000 sõjaväelast.


Armee esindaja Valeri Gerasimovi teatel võtab Punasel väljakul toimuvast paraadist osa 1100 muusikut, 110 sõjaväemasinat, 70 sõjalennukit ja -kopterit. Muu hulgas näidatakase ka Iskander-tüüpi raketisüsteeme ning S-300, S-400 ja Buk-tüüpi õhutõrjesüsteeme, teatas RIA Novosti.

Möödunud aastal osales paraadil 8000 sõjaväelast, 111 sõidukit ning 33 õhumasinat.

9. mail tähistab Venemaa Teise maailmasõja Euroopa-lahingute lõppemise 64. aastapäeva ja Suures Isamaasõjas saavutatud võitu.

Natsionaalsotsialistlik Saksamaa kirjutas kapituleerumisdokumendile alla kaks korda. Esimene kord 7. mai öösel veidi enne kella kolme Kesk-Euroopa aja järgi, kui Saksa sõjavägede ülemjuhataja kindralooberst Alfred Jodl kirjutas alla tingimusteta kapitulatsiooniaktile USA kindrali Dwight Eisenhoweri staabis Prantsusmaal.

NSV Liidu diktaator Jossif Stalin polnud asjade käiguga aga rahul ja tema nõudel nimetati 7. mai dokument esialgseks kapitulatsiooniaktiks. Teine kapitulatsiooniakt kirjutati alla Berliini lähistel asuvas Karlshorsti villas 8. mail kella 11 paiku Kesk-Euroopa aja järgi, kui Moskvas näitas kell uut päeva ehk 9. maid.

2004. aasta novembris võttis ÜRO peaassamblee vastu Teise maailmasõja lõppemise 60. aastapäeva tähistamise kohta resolutsiooni, milles kuulutati 8. ja 9. mai mälestamise ja leppimise päevadeks. Resolutsioonis kutsuti üles igal aastal üht või mõlemat päeva sobival viisil tähistama ja avaldama oma austust kõikidele Teises maailmasõjas elu kaotanutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles