Tšehhid saavad tõenäoliselt ajutise valitsuse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Mirek Topolánek.
Tšehhi peaminister Mirek Topolánek. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi parlamendis möödunud nädalal umbusaldushääletuse kaotanud peaminister Mirek Topoláneki partei tegi järeleandmisi opositsioonierakondadele ja nõustus ajutise valitsuse moodustamisega.


Topoláneki sõnul on Tšehhi valitsev demokraatide partei valmis laia poliitilise konsensuse nimel kaasama parteituid liikmeid, et juhtida riiki kuni erakorraliste valimisteni, vahendas Reuters.

Samuti loobus Topolánek oma varasemast nõudmisest, et just tema peaks jätkama valitsusjuhina. Varem oli tema erakond ähvardanud kõik teised kandidaadid kõrvale lükata, mis tähendanuks seda, et Topolánek ja kolme erakonna esindajatest koosnev paremtsentristlik kabinet oleks võinud püsida isegi juuni lõpuni, mil riik annab edasi ELi eesistuja ülesanded.

Opositsiooni kuuluvate sotsiaaldemokraatide liidri Jiří Paroubeki sõnul on ta kokkuleppe osas optimistlik ja ta avaldas lootust, et see õnnestub sõlmida juba selle nädala lõpuks.

Tšehhile uue valitsuse moodustaja saab nimetada vaid eurovastane president Václav Klaus ning kuni tema pole otsust teinud, jätkab kohustuste täitmist Topolánek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles